Diari Més

Astronomia

La màxima activitat de les Llàgrimes de Sant Llorenç arribarà enguany de 11 al 14 d'agost

Els Perseids es poden veure des del passat 17 de juliol i la Lluna nova en facilitarà l'observació

Imatge de les Perseids del 2016.

Aquest cap de setmana es podrà veure la pluja d'estels més esperada, els PerseidsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Perseids, també coneguts com a 'Llàgrimes de Sant Llorenç', són una pluja d'estrelles originada en el núvol de pols i roques que el cometa Swift-Tuttle ha deixat al seu pas en cadascuna de les seves òrbites al voltant del Sol.

Swift-Tuttle, que orbita al Sol cada 130 anys, aproximadament, va ser descobert el 1862 i actualment és el major objecte que se sobre forma periòdica a la Terra, amb una grandària d'al voltant de 26 km de diàmetre.

Cada any la Terra travessa per aquestes dates el rastre del cometa, i quan les petites partícules que es van desprendre d'ell freguen l'atmosfera de la Terra es produeixen els traços lluminosos que coneixem com a 'estrelles fugaces'.

Són petites partícules de pols de diferents grandàries, algunes menors que grans de sorra, que es desprenen dels cometes o asteroides al llarg de les seves òrbites al voltant del Sol.

El núvol de partícules resultant (meteoroides), a causa del 'desglaç' produït per la calor solar, es dispersa per l'òrbita del cometa i és travessada per la Terra en el seu recorregut anual al voltant del Sol.

Quan aquestes partícules entren a altíssima velocitat en l'atmosfera de la Terra, es desintegren i acaben emetent aquesta traça lluminosa.

Per aquest 2021, l'activitat dels Perseids es produirà entre el 17 de juliol i el 24 d'agost.

Aquestes nits i les dels dies pròxims, entre 11 i el 14 d'agost, seran les millors per a gaudir d'aquesta pluja d'estrelles.

A més, enguany, la baixa lluminositat de la Lluna (hi haurà Lluna nova el 8 d'agost) facilitarà la possibilitat de veure fins i tot els meteors més febles.

tracking