Diari Més

Un estudi calcula que hi ha un milió més de morts per covid al món dels comunicats oficialment

Segons els investigadors, a Espanya també es van notificar durant la primera onada de la pandèmia menys morts de les reals

Trasllat d'un malalt de covid a un hospital a Mèxic.

Un estudi calcula que hi ha un milió més de morts per covid al món dels comunicats oficialmentEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi israelo-alemany mostra, a partir de la comparativa de l'excés de mortalitat en 103 països, que almenys un milió més de persones més de les 4,5 milions milions registrades oficialment han mort en el món des de l'inici de la pandèmia de coronavirus.

La base de dades creada per a la recerca (World Mortality Database) reflecteix gran part d'aquests països no van informar, deliberadament o per falta de capacitat, de la dada real de morts a conseqüència de la covid-19.

Malgrat que alguns països llatinoamericans van informar d'un 50% més de morts que les esperades -les que es produeixen en anys sense causes excepcionals-, molts van deixar de notificar gran part d'elles: Bolívia va registrar 2,5 vegades més de les informades, l'Equador 2,9 i a Mèxic 2,1.

L'estudi, publicat en la revista científica 'eLife', assegura que a Rússia van morir quatre vegades més persones de les comunicades, 551.000 en lloc 135.000, i a Uzbekistan 29 vegades més, 21.500, lluny de les 740 notificades.

En països com Espanya, Itàlia, Holanda i el Regne Unit -els més assotats a Europa per la pandèmia- s'estima que el ràtio de morts no notificades va ser del 1,5 en la primera ona, i d'1 durant la segona ona.

Els investigadors van recopilar en una base de dades les morts esperades d'anys anteriors, l'excés de mortalitat i les dades oficials de defunció per coronavirus des de l'inici de la pandèmia fins a juliol de 2021 per a extreure les conclusions de l'estudi.

«Encara que el nombre de morts en excés no és exactament igual a la taxa de mortalitat per infeccions per covid-19, per a molts països és l'indicador més objectiu del seu nombre de morts per pandèmia», va explicar Ariel Karlinsky de la Universitat Hebrea de Jerusalem que va realitzar l'estudi al costat de l'alemany Dmtry Kobak de la Universitat de Tübingen.

A Orient Mitjà, l'excés de morts a Israel va ser menor que el comunicat -5.000 en lloc de 6.400- i a Egipte, per contra, va anar 13 vegades més del reportat -196.000 en lloc de 15.000-.

També estan els països que no van mostrar excés de morts des de la pandèmia com Dinamarca i Noruega.

«Els nostres resultats presenten una imatge completa de l'impacte de covid-19 i esperem que aquestes troballes i la seva metodologia condueixin a una millor comprensió de la pandèmia i ressaltin la importància del codi obert i ràpida difusió de la informació», va afegir Kobak.

tracking