Diari Més

La covid-19 no està relacionada amb un augment de naixements prematurs

Un estudi canadenc a gran escala descarta la vinculació de la malaltia amb naixements prematurs ni amb nascuts morts

Imatge d'arxiu d'una dona embarassada.

La covid-19 no està relacionada amb un augment de naixements prematursPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un nou estudi realitzat amb dades d'Ontario, el Canadà, constata que la covid-19 no està relacionada amb un augment dels naixements prematurs ni amb els nascuts morts.

Aquest treball observacional, sobre més de 2,4 milions de naixements a Ontario, es publica en la revista CMAJ (Canadian Medical Association Journal) i, segons els seus autors, pot «alleujar les preocupacions» sobre l'impacte de la pandèmia de la covid-19 en l'embaràs.

Els investigadors no van trobar cap augment dels naixements prematurs ni dels nascuts morts durant el primer any de la pandèmia.

Per a arribar a les seves conclusions, els científics van analitzar els naixements en aquesta província canadenca durant un període de 18 anys i van comparar les tendències en el període prepandèmic (2002-2019) amb el període pandèmic (gener a desembre de 2020).

En un comunicat, la revista recorda que les infeccions, la inflamació, l'estrès, els trastorns mèdics o induïts per l'embaràs, la predisposició genètica i els factors ambientals poden contribuir a la mort fetal i al part prematur, encara que en molts casos la causa continua sent desconeguda.

Durant la pandèmia van sorgir alguns informes que indicaven que les taxes de naixements prematurs van disminuir en països com a Països Baixos, Irlanda o els Estats Units, mentre que el Regne Unit, Itàlia, l'Índia i altres van informar d'un augment dels naixements de nens morts i d'una certa variabilitat en les taxes de naixements prematurs.

No obstant això, adverteix el comunicat de CMAJ, la majoria d'aquests estudis eren petits.

En aquest nou i ampli treball amb dades de més de 2,4 milions de parts, l'equip liderat per Prakesh Shah, pediatre cap de Sinai Health i professor de la Universitat de Toronto, no va trobar «canvis inusuals» en les taxes de naixements prematurs o nascuts morts durant la pandèmia.

Aquest resultat és «tranquil·litzador», assegura l'investigador de la Universitat de Toronto.

Els científics apunten a més que les mesures relacionades amb la pandèmia i el seu compliment podrien afectar les taxes de naixements prematurs en diferents entorns.

Segons Shah, en algunes zones i en determinades persones, les restriccions podrien ser beneficioses, però en altres entorns o individus les mesures podrien tenir l'efecte contrari.

No obstant això, recorda, actualment s'estan realitzant estudis internacionals per a ajudar a comprendre l'impacte de la covid-19 en l'embaràs i en el part a tot el món.

tracking