Diari Més

Un expert espanyol avisa: «la vacunació de moment no és suficient»

L'extremeny Agustín Muñoz, expert en malalties infeccioses, considera que població no ha d'abaixar la guàrdia

Compradors i vianants al carrer Llovera, un dels principals eixos comercials de Reus.

Reus, mascareta, veïns, ciutadans, carrer Llovera, comerç, pandèmia, coronavirusACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El doctor extremeny Agustín Muñoz Sanz, expert en malalties infeccioses, ha anomenat a la població a no baixar la guàrdia perquè «la vacunació és una ajuda molt bona, absolutament necessària, però de moment no és suficient» i ha insistit en la necessitat de respectar les mesures de prevenció, perquè «tots estem farts, però ha de prevaler el desig de no emmalaltir i de viure».

En paraules a Efe, el professor de Patologia Infecciosa de la Universitat d'Extremadura (UEx) considera «fonamental» la vacuna per a tota la ciutadania en la lluita contra el coronavirus, però ha alertat que el factor humà «està fallant des de l'inici de la pandèmia».

En la seva opinió, i en relació a si s'aconseguirà la immunitat de grup amb un 70 per cent de la població vacunada, «els mitjans, experts i autoritats haurien d'abandonar aquesta falsa dada, més perillós, per l'optimisme que pot generar, que vàlid».

«La província amazònica de Manaos va aconseguir per primera vegada en el món la immunitat molt per sobre del 70 per cent, i va aparèixer la mutació P1 i en poques setmanes no hi havia lloc per a enterrar als morts», ha dit.

Quant a si a tenor dels contagis és convenient sortir de la comunitat autònoma a l'agost, l'expert considera que «les vacances són un concepte molt ampli... s'estigui on s'estigui i es vagi on es vagi cal complir les arxiconegudes mesures de protecció, perquè tan estúpid és ficar-se en un botelló a la platja de Conil com en la devesa de Bótoa, o celebrar unes noces a Badajoz com a Sotogrande».

En aquest sentit, i en relació a la idoneïtat o no de tancaments perimetrals, Muñoz Sanz considera que «hauria d'haver-hi una normativa i un pla de conducta estatal, encara que adaptada als llocs concrets, no a les autonomies, segons les dades i amb una certa flexibilitat que conjunyeixi la salut amb l'economia».

Quant a les dades a utilitzar de cara a la fixació de les mesures restrictives, «en el moment present, de cara a no enfonsar definitivament al ja lesionat sistema sanitari públic, sembla més adequat controlar les dades d'hospitalitzacions, UCI i morts, però no s'oblidi que la disseminació incontrolada del virus (infectats asimptomàtics i oligoasintomáticos) és el brou de cultiu de les mutacions víriques, les quals no han acabat».

Agustín Muñoz Sanz ha afirmat que encara no se sap si el pitjor de la cinquena ona està encara per arribar al país i Extremadura: «hi ha dades a Anglaterra que es pot estar arribant al pic màxim, i potser a Espanya pot estar ocorrent una cosa similar... dins d'un mes o d'unes setmanes es veurà».

tracking