Diari Més

Salut

Si beus més de sis tasses de cafè al dia, el teu cervell t'ho farà pagar més tard

Un estudi indicava que dues tasses al dia poden ser beneficioses, però els excessos són perillosos

Els investigadors aconsellen reduir o reemplaçar el consum de cafè amb cafeïna per cafè descafeïnat.

El consum de begudes amb cafeïna com el te i el cafè perjudiquen la salut renalURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Molts de nosaltres gaudim d'una tassa de cafè o dos durant el dia, però un nou estudi suggereix que massa d'elles podrien reduir el volum del cervell i augmentar el risc de demència a llarg termini.

En aquest estudi, publicat per Nutritional Neuroscience en el qual van participar 17.702 participants d'entre 37 i 73 anys al Regne Unit, es va recopilar informació sobre una sèrie de diferents mètriques de salut i estil de vida, inclòs el consum de cafè, el volum cerebral i la malaltia, així com dades addicionals com l'estat socioeconòmic que els científics poguessin tenir en compte.

Els riscos d'excés de cafè poden augmentar considerablement, encara que és necessari beure molt: l'estudi va trobar que les persones que bevien sis o més tasses al dia tenien un 53% més de probabilitats de contreure demència que les que bevien una o dues tasses o menys.

«El cafè és una de les begudes més populars del món», diu l'epidemiòloga Kitty Pham, de la Universitat d'Austràlia del Sud. «No obstant això, atès que el consum mundial supera els nou mil milions de quilograms a l'any, és fonamental que comprenguem les possibles implicacions per a la salut», afegeix.

«Aquesta és la recerca més extensa sobre les connexions entre el cafè, els mesuraments del volum cerebral, els riscos de demència i els riscos d'accident cerebrovascular; també és l'estudi més gran que considera dades d'imatges cerebrals volumètriques i una àmplia gamma de factors de confusió», diu Pham.

Si bé sabem que el cafè afecta al cervell de diverses maneres, inclòs el manteniment d'alerta, les recerques anteriors no han estat concloents i, en alguns casos, contradictòries quan es tracta de qualsevol relació entre el volum cerebral i la demència.

Després de tenir en compte variables com el sexe, l'edat, l'IMC i les malalties de llarga durada, els investigadors van trobar una relació entre beure més cafè i volums cerebrals totals més petits en els participants, així com un major risc de demència.

Aquest estudi no analitza a què podria conduir la contracció del cervell. Si bé tant la matèria grisa com la matèria blanca ajuden a controlar la funció motora i sensorial, és difícil relacionar tenir menys d'aquesta matèria amb resultats específics en el comportament o l'activitat cerebral. La contracció del cervell també és una cosa que tendeix a ocórrer de manera natural a mesura que envellim, i alguns estudis suggereixen que pot haver-hi una connexió entre el volum i la demència.

Permutacions

«Tenint en compte totes les possibles permutacions, trobem consistentment que un major consum de cafè es va associar significativament amb un volum cerebral reduït; essencialment, beure més de sis tasses de cafè al dia poden posar-lo en risc de malalties cerebrals com a demència i accident cerebrovascular», diu Pham.

El que no és clar és per què succeeix això: hi ha molta més recerca per fer sobre com la cafeïna i el cafè interactuen amb les cèl·lules cerebrals, ja sigui que aquestes interaccions acabin sent positives o negatives.

És possible que la forma en què la cafeïna s'uneix als receptors d'adenosina en el cervell sigui una de les formes en què ocorren aquests canvis, encara que també podrien ser causats de manera menys directa per l'impacte del cafè en altres parts del cos (com el sistema cardiovascular).

El que podem dir d'aquesta recerca és que una gran quantitat de cafè sembla estar relacionat amb un risc molt major de demència en un grup de mostra gran, un vincle que és prou fort com per a potser reconsiderar com està passant el dia.

«El consum diari típic de cafè està entre una i dues tasses de cafè estàndard», diu l'epidemiòloga Elina Hyppönen de la Universitat d'Austràlia del Sud. «Per descomptat, encara que les unitats de mesura poden variar, un parell de tasses de cafè al dia generalment està bé».

«No obstant això, si descobreix que el seu consum de cafè s'acosta a més de sis tasses al dia, ja és hora que reconsideri la seva pròxima beguda», conclou.

tracking