Diari Més

Societat

Les 'gamers' denuncien el masclisme que viuen a internet

Un estudi indica que el 77% de les enquestades ha viscut algun moment desagradable a causa del seu gènere mentre jugaven

Imagen de archivo de un joven jugando en un ordenador.

Un jove tailandès mor després de passar tota la nit jugant a videojocsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diverses videojugadores («gamers», en anglès) que transmeten en directe les seves partides asseguren haver patit actituds masclistes a internet, una d'elles es dedica professionalment a aquesta activitat i altres la desenvolupen com a afició.

Elena (coneguda com Elesky a les xarxes), Rocío Rodríguez o Elizabeth García (Xtradelicius) han confirmat a Efe haver patit aquestes situacions que va revelar un recent estudi de les empreses Reach3 Insights i Lenovo i que va xifrar en un 77 per cent de les enquestades les que havien patit algun moment desagradable a causa del seu gènere mentre jugaven.

Aquest estudi indicava a més que el 59 per cent ocultaven que són dones per a evitar comentaris ofensius.«Als 13 anys la meva mare em deia que anés amb compte jugant perquè hi ha homes dolents en internet», recorda la malaguenya Rocío com a advertiment tan interioritzat a l'hora d'entretenir-se amb un videojoc.

Jugar entre amics per a evitar riscos

Ella juga en un equip de cinc amics perquè se sent «més còmoda» en conèixer-se entre si, d'aquesta manera s'assegura no córrer el risc de rebre actituds masclistes de desconeguts.

Si alguna vegada juga sola, no sol ocultar el seu gènere i si li pregunten amb burla si és una noia, unes vegades respon categòrica que sí per a donar la cara i altres opta per callar-se.

«En un directe em van insultar, em van dir que les noies no haurien de jugar» i van començar a eliminar-la els seus propis companys d'equip en comptes de fer-ho els seus enemics. «Ho vaig passar fatal, vaig haver de silenciar-los a tots», lamenta.

Denunciar a usuaris i silenciar-los

Elizabeth va haver de reportar (denunciar un comportament, en l'argot dels jugadors) a altres usuaris i silenciar-los, la qual cosa admet que dificulta la comunicació amb l'equip.

El molesta haver d'aguantar aquestes actituds i prendre aquestes mesures: «No es tallen, els és igual si és per escrit o per veu» assenyala en referència als insults.

Sosté que tampoc s'imposa un càstig ferm als usuaris que fan comentaris masclistes, ja que «la màquina» no sempre els identifica com a tal, i considera que a més hi ha un «problema d'educació».

Elena, que forma part d'un dels grups més coneguts d'esports electrònics d'Espanya, Vodafone Giants, està en la mateixa línia que Elizabeth: «Pot ser que la gent es recolzi en l'anonimat; si se'ls pogués identificar d'alguna forma, no ho farien».

Equip i comunitat

Un suport per a aquests jugadors és pertànyer a un equip i això ho sap bé Elena, que se sent «valorada i còmoda».

A part de comptar amb el suport de Vodafone Giants, un videojugador també construeix una «comunitat», és a dir, seguidors actius que interactuen i, en el seu cas, sempre des del respecte.

«La comunitat en el meu canal és genial», defensa en declaracions a Efe aquesta jugadora en referir-se als seus seguidors de la plataforma de vídeos en directe Twitch (110.700), que ja saben com és ella i es diverteixen tots junts, que -al cap i a la fi- és el veritable propòsit dels videojocs.

tracking