Diari Més

Un signe als ulls pot significar un símptoma de la covid de llarga durada

Un nou estudi revela que es pot manifestar en forma de mal nerviós que es pot veure en la còrnia.  

Imatge d'arxiu d'un ull humà.

Un signe en els ulls pot significar un símptoma de la covid de llarga duradaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els símptomes de lacovidde llarga durada són en gran part invisibles a la vista, però una nova recerca suggereix que una de les característiques distintives de la malaltia podria literalment estar mirant-nos a la cara.

Lacovidprolongada fa referència a una àmplia varietat de símptomes debilitants que fins al 30% dels pacients pateixen molt després de recuperar-se d'una infecció aguda per SARS-CoV-2, que inclouen confusió mental, maldecaps, fatiga, pèrdua del gust o l'olfacte, entre altres.

Moltes d'aquestes molèsties no sempre són òbvies en l'exterior, però segons un nou estudi, lacovidde llarga durada en realitat podria detectar-se en els ulls dels pacients, en forma de mal nerviós que es pot veure en la còrnia.

La còrnia és una cúpula transparent que forma la superfície frontal de l'ull i cobreix l'iris i la pupil·la.

El mal als nervis en la còrnia es pot detectar mitjançant una tècnica làser no invasiva anomenada microscòpia confocal corneal (CCM, per les seves sigles en anglès), que ha estat utilitzada per investigadors per a identificar anomalies corneals relacionades amb una varietat de malalties, com a mal als nervis per diabetis, esclerosi múltiple, i fibromiàlgia.

En aquest estudi, publicat pelBritishJournalofOphtalmologyi recollit perScienceAlert, l'equip investigador va utilitzar la mateixa tècnica per a veure si laCCMpodia identificar el mal del nervi corneal i l'augment de cèl·lulesdendrítiques(CD, un tipus de cèl·lula del sistema immunològic) en casos decovidprolongada. Van comparar els resultats de 40 pacients amb infeccions de covid-19 prèvies amb les observacions deCCMde 30 individus sans que mai havien tingut la malaltia.

«Fins on sabem, aquest és el primer estudi que informa de la pèrdua del nervi corneal i un augment en la densitat de DC en pacients que s'han recuperat de covid-19, especialment en subjectes amb símptomes persistents consistents ambcovidprolongada», escriuen en l'article els investigadors, dirigits perGulfidanBitirgen, de la UniversitatNecmettinErbakan, a Turquia.

Una evidència

Si bé es tracta d'un estudi petit i de caràcter observacional, que no pot confirmar que la covid-19 en realitat va causar les anomalies corneals d'aquests pacients, els vincles, no obstant això, constitueixen una evidència addicional de com la infecció per SARS-CoV-2 pot contribuir a problemes neurològics i neuropàtics.

Això podria deure's a possibles interrupcions en el desenvolupament saludable de les fibres nervioses, la qual cosa porta a un augment de les cèl·lulesdendrítiquesconvocades com a part de la nostra resposta immunitària.

«Aquestes troballes són consistents amb un procés immune i inflamatori innat caracteritzat per la migració i acumulació de CD en la còrnia central en una sèrie de condicions inflamatòries i mediades pel sistema immunològic», explica l'equip en el seu estudi.

«Un estudi addicional del canvi relatiu en la densitat de DC madures i immadures i els nervis corneals en pacients amb covid-19 al llarg del temps pot proporcionar informació sobre la contribució de les vies immunes i inflamatòries a la degeneració nerviosa», afegeixen.

Segons els resultats, els pacients amb casos més greus de covid-19 tendien a presentar un major mal del nervi corneal, per la qual cosa és possible que les anomalies oculars que es mostren aquí es derivin de la forma en què es presenta la malaltia en els pacients, suggereixen els investigadors.

Com reconeix l'equip, es necessita més recerca amb cohorts molt més grans per a perseguir aquestes pistes primerenques, però ara com ara és un altre exemple de com d'estretament està relacionada la salut ocular amb la nostra salut en general, per la qual cosa tècniques com laCCMpodrien ser molt prometedores en el futur.

«La microscòpia confocal corneal pot tenir utilitat clínica com una prova oftàlmica objectiva ràpida per a avaluar pacients ambcovidprolongat», conclouen els investigadors.

tracking