Diari Més

Troballa preocupant sobre la variant delta del covid-19: es transmet també entre els vacunats

Segons les autoritats sanitàries dels Estats Units demanen que les persones amb pauta completa no abaixin la guàrdia

Diverses persones esperen el seu torn per rebre la primera dosi de la vacuna al punt habilitat a Fira de Barcelona.

Salut calcula que començarà a vacunar la franja 40-49 a meitats de juny i els menors de 40 al juliolACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'altament transmissible variant delta del coronavirus es pot estar difonent entre les persones completament vacunades gairebé tant com entre les que no han rebut cap dosi, d'acord amb un informe de les autoritats sanitàries dels EUA difós aquest divendres.

Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels EUA van assenyalar que les persones vacunades porten tant virus en el nas com les persones no vacunades i, per això, les primeres podrien contagiar-se el virus entre si.

L'agència va elaborar un reporti sobre la base de l'anàlisi d'un brot de Covid-19 que ha tingut lloc al mes de juliol, és a dir quan els Estats Units celebra la seva festa nacional (4 de juliol), a la petita comunitat deProvincetown, a Massachusetts, on les tres quartes parts dels contagis van correspondre a persones completament vacunades.

El brot de Massachusetts, Estat on la taxa de vacunació és del 69%, va estar relacionat amb una sèrie de «esdeveniments estiuencs» i grans reunions de persones en bars, restaurants i discoteques, i va donar com a resultat 469 casos.

D'aquest total, 346 es van registrar en persones completament vacunades, és a dir amb les dues dosis dePfizero Moderna o lamonodosisde Johnson & Johnson, i al mateix temps 274 casos van presentar símptomes de la malaltia.

Cinc persones que van contreure el virus a causa d'aquest brot, de les quals quatre estaven completament vacunades, degueren ser hospitalitzades, però no es va reportar cap mort, segons els CDC.

«La vacunació és l'estratègia més important per a prevenir malalties greus i la mort», va recalcar l'agència en aquest reporti, que ho difon després de recomanar aquesta setmana que la gent vacunada torni a portar mascaretes en interiors i llocs públics en gairebé tot el país.

L'agència va assenyalar que les troballes de la recerca «suggereixen que fins i tot les jurisdiccions sense transmissió de Covid-19 substancial o alta podrien considerar expandir les estratègies de prevenció», com ara l'ús de mascaretes en entorns públics tancats al marge de l'estat de vacunació.

«Aquesta troballa és preocupant i va ser un descobriment fonamental que va portar a l'actualització de la recomanació per a l'ús de màscares dels CDC», va dir la directora d'aquesta agència,RochelleWalensky.

«La recomanació sobre l'ús de mascaretes es va actualitzar per a garantir que el públic vacunat no transmeti el virus a altres persones sense saber-ho, inclosos els seus sers estimats no vacunats oimmunocompromesos (amb malalties preexistents)», va afegir.

Un informe intern d'aquesta agència obtingut pel diariTheWashington Post va revelar que la variant delta de la Covid-19 pot causar una malaltia més greu i és tan contagiosa com la varicel·la.

El document, donat a conèixer hores abans del reporti sobre el brot de Massachusetts, recalca a més que la variant passa d'una persona a una altra amb més rapidesa que l'ébola, el refredat comú, les grips estacionals i el xarampió.

En l'informe, els CDC reconeixen que han d'ajustar els seus missatges a la població emfatitzant que la vacunació és la millor defensa «contra una variant tan contagiosa que actua, gairebé, com si fos un virus nou i diferent».

Es Estats Units registra un augment de casos de coronavirus, amb una mitjana aquesta setmana de 71.000 nous casos diaris deCovid, la qual cosa ha portat al Govern a impulsar la campanya de vacunació, que s'ha alentit notablement en els últims dos mesos, amb tot just el 49% de la població inoculada amb la pauta completa.

El president dels Estats Units, Joe Biden, va anunciar aquest dijous que obligarà als més de quatre milions de treballadors federals a demostrar que estan vacunats si no volen sotmetre's a proves de Covid-19 regularment.

La mesura se suma a les implementades per companyies com Google, Facebook oLyft, que aquesta setmana van anunciar que exigiran que tots els treballadors que tornin a les seves oficines estiguin vacunats.

tracking