Diari Més

Suspenen els assajos en humans d'una de les vacunes espanyoles del CSIC

Aquesta nova fase s'ha posposat 'sine die' a l'espera d'un informe valoratiu

Una investigadora al laboratori del CNBA-CSIC.

El test d'anticossos del CSIC, amb fiabilitat gairebé del 100%, arriba al mercatCSIC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El començament de l'assaig clínic d'una de les vacunes contra lacovid-19que desenvolupen el CSIC iBiofabriha estat ajornat a l'espera de rebre l'informe de l'Agència Espanyola del Medicament que permeti que comencin aquestes proves, que estaven previstes de cara a mitjan de la primera setmana d'agost.

Així ho ha explicat a Efe un portaveu del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), qui ha assenyalat que «ara mateix el CSIC està a l'espera de l'informe de l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS), que ha de donar la valoració sobre la conveniència o no per a fer els assajos amb la vacuna de l'equip que dirigeix el científic Mariano Esteban en el Centre Nacional de Biotecnologia».

Els assajos clínics anaven a iniciar-se en el madrileny Hospital de La Paz a mitjan la setmana vinent, però al no tenir l'informe de l'Agència del Medicament es van ajornar «sine die, a l'espera de conèixer l'el document».

El portaveu del CSIC nega, com apunten alguns articles periodístics, que l'administració de la vacuna hagi produït la mort per lesions pulmonars d'un delsmacacosempleats en els assajos preclínics. Precisa referent a això que, en sacrificar a aquest exemplar i fer l'autòpsia, «es va comprovar que tenia una lesió pulmonar, però elmacacono va morir d'aquesta lesió».

Tant el CSIC com l'empresa gallegaBiofabri-que és l'encarregada de fabricar els lots de les vacunes per als assajos amb humans- asseguren en un comunicat que s'han seguit tots els protocols internacionals usuals en el desenvolupament dels assajos preclínics de vacunes, i que, amb base en els resultats quant a seguretat i eficàcia, s'ha considerat adequat sol·licitar l'assaig de la fase clínica.

Si s'hagués produït la mort d'unmacacoper una lesió pulmonar després de l'administració del preparat, no s'hagués sol·licitat l'assaig clínic, subratllen.

En el CSIC es desenvolupen actualment tres projectes de vacuna contra la covid-19, dels quals el d'Esteban és el més avançat i durant les proves amb ratolins va aconseguir un 100% d'eficàcia.

tracking