Diari Més

Judicial

El Suprem sanciona a un guàrdia civil per dir a un superior que «és el pitjor director en anys»

En opinió del tribunal, les paraules del sancionat «resulten clarament ofensives i humiliants»

Imatge de recurs de la Guàrdia Civil

Nou mesos de presó per a un guàrdia civil per discutir amb el seu superiorCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Considerem que és vostè el pitjor director del Sector dels últims anys». Aquesta frase, pronunciada per un guàrdia civil en una reunió amb un superior, no està emparada per la llibertat d'expressió, segons el Tribunal Suprem, que ha confirmat la sanció que es va imposar a l'agent per una falta lleu.

En una sentència dictada aquest mes de juliol, la Sala del Militar de l'alt tribunal ratifica la sanció de pèrdua de tres dies d'havers amb suspensió de funcions per infringir el Règim Disciplinari de la Guàrdia Civil, que recull com falta lleu «la desconsideració o incorrecció amb els superiors en l'exercici de les funcions, en ocasió d'elles o vestint uniforme».

La reunió, que va tenir lloc en 2018, era la trobada semestral del cap del sector amb les diverses associacions professionals de l'institut armat.

Van acudir nou representants i, en nom de l'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC), ho va fer en guàrdia ara sancionat, qui en el seu torn de paraula va dir, «en un to de veu normal», segons es recull en la sentència: «Considerem que és vostè el pitjor director del Sector dels últims anys».

El comandament li va respondre que li era igual el que la seva associació opinés d'ell i l'endemà li va obrir un comunicat disciplinari.

En el seu recurs davant el Suprem, el guàrdia va defensar que la seva frase havia de considerar-se emparada en el seu dret a la llibertat d'expressió, màximament quan participava en la reunió representant a la seva associació.

Però l'alt tribunal ratifica que es tracta d'una falta lleu i, de fet, assenyala que ha estat «benèvolament» sancionat.

«L'acció del recurrent constitueix una palmària desconsideració i falta de respecte a qualsevol company, i de manera encara més rellevant, a un superior jeràrquic», apunten els magistrats.

La llei orgànica que regula els drets i deures de la Guàrdia Civil, recorda el Tribunal, reconeix el dret a la llibertat d'expressió dels agents, però precisa que «en assumptes de servei o relacionats amb la Institució» aquest dret està subjecte als límits que marca la disciplina i al deure de neutralitat política i sindical i de reserva.

Les normes que regeixen el cos, s'explica en la sentència, busquen impedir conductes que danyin la disciplina, la cohesió i la companyonia.

En opinió el Suprem, les paraules del sancionat «resulten clarament ofensives i humiliants en posar en dubte la capacitat professional» d'un superior i, des del punt de vista subjectiu, buscaven «menyscabar la consideració, bon nom i prestigi» d'aquest.

tracking