Diari Més

Contaminació

Troben 24 noves substàncies nocives derivades de pesticides

Segons els experts, poden afectar un risc ambiental que també podria afectar la salut humana

Imatge d'arxiu

Troben 24 noves substàncies nocives derivades de pesticidesPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua, amb la col·laboració de la Universitat Sueca de Ciències Agrícoles, ha descobert 24 substàncies noves derivades de la degradació dels pesticides que mai abans havien estat detectades en el medi ambient.

Les noves substàncies trobades són fruit de les reaccions químiques una vegada els pesticides han estat aplicats, i en alguns casos superen els efectes tòxics dels productes originals regulats per la Unió Europea malgrat l'existència de potents sistemes de control ambiental.

Segons el coordinador del projecte, Pablo Gago, aquests compostos «poden suposar un risc ambiental» que també podria afectar la salut humana, ja que, gràcies a la seva major capacitat de dispersió, podrien «arribar als aqüífers d'on s'extreu l'aigua».

La recerca, publicada en la revista Environmental Science & Technology, ha combinat una metodologia de química analítica per a trobar els nous productes de transformació juntament amb una revisió de la distribució dels pesticides en el territori que es duu a terme pels programes europeus de vigilància ambiental.

La majoria dels nous productes no es controlaven i no estaven registrats en cap base de dades. Arran de l'estudi s'han anat afegint, de manera que «la seva identificació serà més fàcil a partir d'ara», assenyala Gago.

Algunes de les noves substàncies han estat incloses en els sistemes de control escandinaus, iniciativa rellevant per a països amb molta activitat agrícola com Espanya, ja que s'utilitzen una gran quantitat de pesticides i és necessari conèixer els efectes nocius potencials dels subproductes que ho formen.

tracking