Diari Més

Consum

Nestle habilita un buscador per saber quins són els gelats contaminats amb òxid d'etilè

La companyia Mars també ha publicat els productes de la seva línia que han estat afectats

Imatge d'arxiu de gelat a la venda en un supermercat.

Nestle habilita un buscador per saber quins són els gelats contaminats amb òxid d'etilè

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les companyies Froneri (propietat del grup Nestlé) i Mars han procedit a retirar determinats lots de diversos dels gelats que comercialitza en el mercat espanyol per a la presència d'òxid d'etilè en l'additiu E410, utilitzat en la seva fabricació.

Portaveus de totes dues empreses han explicat aquest dimarts que la quantitat d'aquesta substància en el producte final és «ínfima» i han apuntat que els riscos per a la salut provenen d'un consum «continuat i en grans dosis».

Aquest dimarts, l'organització de consumidors Facua ha qualificat de «lamentable» que l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan, dependent del Ministeri de Consum) no hagi publicat encara la llista de gelats que contenen aquest additiu.

De moment, Mars ha detallat en la seva pàgina web quines són les referències afectades (en la llista figuren caixes de gelats de M&M's, Twix i Snickers) i Froneri compte també en el seu web amb un cercador on introduir els sis primers dígits del lot perquè el consumidor pugui saber l'estat del producte que va adquirir.

Froneri fabrica gelats sota ensenyes com Nestlé, Milka, Toblerone, Nuii, Oreo, Princesa, La Lechera i Smarties, així com per a la marca blanca d'IFA, entre altres cadenes.

Facua ja va fer pública una llista amb 46 varietats de gelats de Froneri presumptament afectats, gràcies a una «filtració de treballadors de diverses cadenes de supermercats».

Un portaveu d'aquesta última empresa ha precisat que la llista difosa per l'organització de consumidors és «incompleta i no oficial», i en la seva opinió «pot induir a error» entre els clients.

De fet, ha apuntat que «no hi ha cap categoria de producte afectada íntegrament i no tots els productes produïts sota el mateix número de lot estan necessàriament afectats, ja que un mateix lot compta amb diverses gammes de productes, alguns dels quals van utilitzar l'estabilitzant i altres no».

L'Aesan va emetre una primera alerta a la fi de juny per la presència d'òxid d'etilè en l'additiu E410 (un estabilizant també dit goma de garrofer o garrofín), utilitzat en la fabricació de gelats.

Llavors va advertir de què es tractava d'una alerta a escala europea i que implicava la retirada de la venda dels productes elaborats amb aquest additiu.

El passat 16 de juliol, va actualitzar aquesta informació per a puntualitzar que la Comissió Europea va decidir declarar com «no segurs ni aptes per al seu consum» tots els productes elaborats amb aquest additiu, ja que «no es pot definir un nivell segur d'exposició per a la població».

Sis dies més tard va precisar, no obstant això, que els nivells d'òxid d'etilè en els aliments «són molt baixos i estan per sota del límit legal de 0,02 mg/kg», per la qual cosa «es pot descartar l'existència d'un risc agut».

A més, va revelar també que no tots els lots de l'E410 estaven contaminats, per la qual cosa «els productes que estan en el mercat són segurs i compleixen amb la legislació vigent».

tracking