Diari Més

Nous efectes secundaris reconeguts de la vacuna Pfizer

Dues dosis de la vacuna de Pfizer generen una resposta neutralitzadora davant la variant Delta en el 95% de casos.

Un vial de la vacuna Pfizer/BioNTech.

Pfizer i BioNTech acorden amb la CE el subministrament de 200 milions de dosis mésEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La incidència continua augmentant en tot el país per l'avanç de la variant Delta de l'original virus del SARS-CoV-2 i se situa actualment prop de 700 casos per cada 100.000 habitants a 14 dies. D'acord amb l'últim informe epidemiològic del Ministeri de Sanitat, el percentatge de casos compatibles amb aquesta mutació la setmana del 5 a l'11 de juliol va ser del 68%.

De fet, en algunes regions com Madrid suposa prop del 90% dels nous casos detectats i és dominant també a Catalunya o a la Comunitat Valenciana. Aquesta mutació del virus original es caracteritza per tenir una major transmissibilitat i més capacitat de contagi, així com per generar una «lleu disminució de l'efectivitat vacunal», sobretot si la pauta d'immunització no s'ha completat amb dues dosis.

Les reaccions més freqüents

En aquest sentit, un estudi recent publicat en la revista 'Nature' demostra que la variant Delta pot evitar alguns anticossos, però dues dosis de la vacuna de Pfizer o AstraZeneca generen una resposta neutralitzadora davant d'aquesta mutació en el 95% dels casos.

A mesura que avança el ritme de vacunació a tot el món, sobretot en les franges d'edat més joves, es van coneixent també nous efectes secundaris després de l'administració de les vacunes. Respecte al sèrum desenvolupat per Pfizer, els efectes adversos més freqüents entre la població, segons l'última actualització del Ministeri de Sanitat, són els següents:

  • Dolor en el lloc d'injecció (>80%).
  • Fatiga o sensació de cansament (>60%).
  • Cefalea (>50%).
  • Miàlgies i calfreds (>30%).
  • Artràlgies (>20%).
  • Febre i inflamació en el lloc d'injecció (>10%).

Aquests símptomes tendeixen a ser d'«intensitat lleu o moderada» en la majoria dels casos i desapareixen als pocs dies. A més, «són més freqüents després de la segona dosi i la seva freqüència disminueix amb l'edat».

Últims efectes secundaris detectats

Pel que fa a les últimes reaccions adverses detectades, després d'una avaluació detallada les autoritats sanitàries han conclòs que «poden aparèixer molt rarament quadres de miocarditis i/o pericarditis després de l'administració de la vacuna de ARNm Comirnaty», indica l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) en una nota informativa.

Aquests quadres clínics es presenten en homes joves principalment després de l'administració de la segona dosi d'aquest sèrum i en els 14 dies posteriors. «Els símptomes de miocarditis/pericarditis són variables, i sovint inclouen dificultat per a respirar, palpitacions que poden acompanyar-se de ritme cardíac irregular i dolor precordial».

En qualsevol cas, «el balanç benefici/risc de Comirnaty es manté favorable considerant l'alta eficàcia d'aquestes vacunes a prevenir hospitalitzacions i morts per COVID-19 i la baixa freqüència d'aparició d'aquests quadres, de curs generalment benigne», afegeix la AEMPS.

tracking