Diari Més

L'autocura, un hàbit difícil de recuperar després dels confinaments

La covid-19 ha portat a molts espanyols a ser més sedentaris

Les persones que fan esport tenen uns menors nivells de metilació de la informació genètica.

exercici físic, córrer, caminar, esportPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La covid-19 ha portat a molts espanyols cap a un sedentarisme motivat pels confinaments, les hospitalitzacions i les restriccions a la mobilitat, i aquesta falta d'activitat ha passat factura a nombroses persones que, després d'agafar pes i perdre massa muscular, estan trobant dificultats per a reprendre els seus hàbits normals.

Aquest 24 de juliol se celebra el Dia Internacional de l'Autocura amb l'objectiu de mantenir o millorar la salut pròpia. ManuelLandecho, especialista de Medicina Interna i de la Unitat de Revisions mèdiques de la Clínica Universitat de Navarra, ha recomanat en una entrevista amb Efe una estratègia global que combini alimentació, esport i gestió de l'estrès, evitant els tòxics (alcohol, tabac i drogues).

«És més fàcil conservar la salut que recuperar-la», ha declaratLandecho, qui ha explicat que recuperar els hàbits saludables «costa moltíssim», perquè «surts del confinament i mentalment estàs igual que quan et vas tancar».

Pèrdua de massa muscular i augment de pes

En general, durant els períodes d'aïllament en el domicili es perd massa muscular i es guanya pes, la qual cosa pot desembocar en obesitat, una malaltia que «és una malaltia, i això és una cosa que en la mentalitat general no està molt interioritzada, però és així, perquè escurça l'esperança de vida i empitjora la qualitat de vida».

L'obesitat, el sedentarisme o la mala gestió de l'estrès són cridats per l'OMS «malalties no transmissibles», que estan associades als mals hàbits.

L'especialista ha ressaltat que l'obesitat augmenta el risc de càncer de còlon, de pàncrees, d'esòfag o de mama, i genera diabetis, hipertensió, colesterol o artrosi, entre moltes altres malalties. «Té un impacte negatiu en tots els òrgans i sistemes del cos», ha resumitLandecho.

De fet, ha subratllat que el sobrepès i l'obesitat, que pateix un 60% de la població adulta a Espanya, és «la primera epidèmia que tenim al nostre entorn».

Consells per a reprendre l'autocura

Per a reprendre l'hàbit de l'autocura, des de la Clínica Universitat de Navarra es recomana fer-se una revisió anual, per a tenir clar quin és el punt de partida i si existeix una malaltia que cal tenir en compte.

També és important tenir una alimentació equilibrada, seleccionant adequadament els aliments i menjar només d'acord amb la fam que tingui cada persona. És important apostar pel producte fresc i evitar elsultraprocesats o precuinats.

Respecte a l'exercici físic, l'OMS recomana entre 150-300 minuts d'activitat vigorosa per setmana. Definir què és exercici vigorós depèn de l'edat i les condicions de cada persona.

En aquest sentit,Landechoha assegurat que, per a reprendre la forma física, cal implementar «estratègies sostenibles», ja que «després d'una pneumònia o d'un confinament llarg, la qual cosa no pots fer és córrer deu quilòmetres al dia, perquè et lesiones, això és insostenible, deixaràs de fer-ho i et desmotivaràs».

En canvi, ha dit, cal introduir petits canvis, però sostenibles: «Igual cal començar caminant tres dies per setmana i deixant de menjar entre hores, coses senzilles que es puguin consolidar, que no costin molt».

Un altre factor important de l'autocura és buscar un somni de qualitat, mantenint uns horaris estables i dormint les hores necessàries per a cadascun.

Dormir bé «és imprescindible», ha asseverat l'especialista, qui ha indicat que «la patologia associada al mal descans nocturn s'ha multiplicat» i ara mateix «no hi ha ningú que dormi bé a Espanya».

«Cal tenir un horari definit de somni, cal tenir moments per a descansar mentalment, uns altres per a cansar-se físicament, i tot això millora la qualitat del somni», ha comentat.

Finalment, cal gestionar adequadament l'estrès i per a això s'aconsella cuidar tant les relacions socials com les tècniques de relaxació que ens permetin sentir-nos millor.

«És tot molt de sentit comú. El que no cal fer en la vida són coses rares, però no és fàcil, perquè a tots la vida ens atropella», ha conclòs l'especialista.

tracking