Diari Més

Salut

Identifiquen trets genètics que predisposen a malalties mentals greus

Això representa un canvi de paradigma sobre el que es pensava que podria ser l'origen d'aquestes malalties

Els joves cada vegada ho tenen més difícil per poder deixar la casa dels pares.

Joves sense sortida: la taxa d'emancipació a Catalunya cau al 18%Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i de l'Institut de Recerca Sanitària de Balears (IdISBa) han demostrat que es poden identificar els trets genètics que predisposen a patir una malaltia mental greu.

L'equip d'investigadors que dirigeix el doctor Cristòfol Vives explica en dos articles científics l'arquitectura genòmica associada a les malalties mentals greus en dues famílies de Mallorca i d'Andalusia, amb una elevada prevalença d'esquizofrènia i trastorn bipolar entre els seus membres, ha informat la UIB aquest dimecres en una nota.

Les malalties mentals greus són malalties complexes causades per la interacció entre factors genètics i ambientals múltiples, uns trastorns que presenten un elevat grau d'herència.

Seguint estratègies d'abordatge del genoma complet, els investigadors de la UIB i l'IdISBa han demostrat que en les famílies es poden identificar els trets genètics que predisposen a patir una malaltia mental greu.

Aquesta conclusió suposa un canvi de paradigma respecte de la visió clàssica de la responsabilitat dels gens en les malalties mentals, centrada en la idea que aquestes malalties eren trastorns deguts a acumulació de variabilitat genètica comuna.

Així, segons la recerca, les persones afectades per aquests trastorns hereten arquitectures genòmiques que són el resultat de la interacció de diverses variants genètiques rares, que aporten molt risc, amb moltes variants genètiques comunes de baix risc.

El doctor Cristòfor Vives destaca que és necessari investigar l'herència genètica per a abordar l'estudi de les malalties mentals greus.

tracking