Diari Més

Un expert creu que a finals d'any s'haurà sortit de la pandèmia

Preveu que aleshores hi haurà gairebé el 100% de la població amb anticossos

Una infermera preparant una dosi de la vacuna Janssen a l'interior del bus del Banc de Sang a Alcanar el passat 7 de juliol.

Espanya registra 33.932 nous infectats de covid-19 i 17 defuncions més des de divendresACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, TomàsPumarola, s'ha mostrat convençut que l'impacte del virus serà mínim entre els mesos de desembre i gener pròxims, per la qual cosa «a la fi d'any ja podrem dir que hem sortit de la pandèmia».

Ho ha fet aquest dimarts en declaracions a RAC1, on també ha explicat que per a llavors pràcticament el 100% de la població tindrà algun tipus d'anticossos, ja sigui perquè s'ha infectat o perquè s'ha vacunat.

Ha afirmat no conèixer «cap pandèmia que s'hagi allargat molt més de dos anys», per la qual cosa preveu que aquesta de covid-19, el primer cas de les quals a Espanya es va detectar a la fi de gener de 2020 a l'illa de la Gomera, està arribant a la seva fi.

«Segur que sortirà alguna variant que serà més resistent a la vacuna i que pot ser més transmissible», ha advertit, encara que creu que això no ha d'alarmar, ja que és una cosa que també ocorre amb virus com la grip, i «ho estem provocant nosaltres, amb la nostra resposta immune», ha afegit.

Pumarolas'ha mostrat sorprès i ha qualificat com a «esgarrifosos» les imatges que arriben del Regne Unit en el primer 'dia de llibertat', el primer sense restriccions des de l'inici de la pandèmia, amb discoteques i pubs plens sense màscares i cap mena de distància de seguretat.

Assegura que les conseqüències de la relaxació d'aquestes restriccions «es veuran en un parell de setmanes», encara que apunta al fet que això no es traduirà en una major mortalitat gràcies a l'eficàcia de les vacunes: «Hi ha molta transmissió, però això no té una traducció clara en els ingressos als hospitals i la mortalitat, i això és gràcies a que tenen el 90% de la població amb una dosi i el 70% amb dos».

També ha opinat sobre l'actual protocol del Departament de Salut respecte a les persones vacunades, ja que actualment els qui compten amb la pauta completa no han de fer quarantena ni sotmetre's a una prova, encara que siguin considerades contacte estret d'un positiu.

Pumarolaconsidera que és un protocol que ha de ser revisat perquè les persones vacunades, malgrat comptar amb una major protecció, «també es poden infectar i transmetre el virus, encara que sigui en menor mesura».

Sobre l'ús de la màscara, opina que la fi de l'obligatorietat dóna una falsa «sensació de seguretat», donant a entendre «que la pandèmia s'ha acabat».

Creu que «cal ser conscient dels riscos» a l'hora d'usar aquest element que ens acompanya des de l'inici de la pandèmia, i ha recalcat que «anar passejant pel carrer sol, sense màscara, no suposa cap risc».

tracking