Diari Més

Les farmàcies demanen garantir que els positius d'autotest apareguin a les dades covid

Fins ara la venda dels tests de detecció exigia prescripció mèdica

Una sanitària porta un test d'antígens.

Sanitat compra 5 milions de tests d'antígens de reserva per fer front a la covidEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els farmacèutics han aplaudit la decisió de Sanitat de vendre sense recepta el test d'autodiagnòstic delcovid, encara que han reclamat que augmenti la col·laboració amb les administracions perquè els nous positius detectats en aquestes proves quedin reflectits en el Sistema Nacional de Salut per a poder controlar la pandèmia de lacovid.

Així ho ha subratllat a Efe el director dels Serveis Tècnics del Consell, Antonio Blanes, després que el Govern hagi anunciat que en el pròxim Consell de Ministres del 20 de juliol donarà llum verda a la venda sense prescripció d'aquestes proves.

«Estem oferint a les autoritats la col·laboració de les farmàcies en la detecció i comunicació dels positius», ha manifestat Blanes, qui considera imprescindible «treure tot el partit possible» a aquesta nova eina per a controlar els contagis.

Fins ara, els test de detecció decovides venien en les farmàcies d'algunes comunitats autònomes, encara que s'exigia prescripció per a adquirir-los i eren realitzats pel propi farmacèutic.

Els contagis en la cinquena ona continuen creixent

La decisió del Govern arriba amb la incidència acumulada en 14 dies per cada 100.000 habitants en 537 casos (dades del divendres), segons Sanitat, que ha notificat 129.098 nous contagis entre els dies 12 i 16 de juliol, principalment entre els joves de 12 a 29 anys -encara que descendeix la transmissió en aquest grup-.

L'increment de les infeccions s'ha reflectit també en l'ocupació de les UCI, que ha crescut des del 7,8% del dilluns, fins al 9,5% divendres passat.

Per a augmentar la detecció davant aquesta escalada de casos en la cinquena ona, en molts casos asimptomàtics i que en algunes comunitats estan col·lapsant els serveis d'atenció primària, la responsable de Sanitat, CarolinaDarias, anunciava aquesta setmana en el Congrés l'aprovació del projecte de Reial decret sobre productes sanitaris per a autodiagnòstic «in vitro» a fi de regular la venda i la publicitat d'aquestes proves.

«És molt important establir mesures d'autodiagnòstic, ja que l'exigència de prescripció per a la venda al públic constituïa una barrera i és convenient incloure'l entre els productes deautodioagnósticoautoritzats per a la seva adquisició en farmàcia sense ella», va manifestarDariasdavant la Comissió de Sanitat de la cambra baixa.

Va explicar que amb aquesta mesura es tracta d'augmentar la taxa diagnòstica del Sistema Nacional de Salut a fi de tractar d'identificar les sospites de casos positius i, fins i tot, d'asimptomàtics com succeeix amb la majoria de població compresa entre els 12 i els 29 anys.

L'autorització per a la venda d'aquesta mena de test va ser objecte de polèmica fa mesos, quan diverses comunitats, entre elles Madrid, van demanar que les proves d'autodiagnòstic estiguessin disponibles en les farmàcies, mesura que el Ministeri va descartar.

«Tan aviat van arribar al mercat, ens vam posar en marxa amb la tramitació d'aquest reial decret i estàvem esperant informe del Consell d'Estat per a poder autoritzar-lo», va explicar la titular de Sanitat.

Les farmàcies preparen una guia d'actuació

Les farmàcies prepararan guies d'actuació perquè els seus professionals puguin informar correctament els pacients i garantir que es realitzin els test de manera adequada.

Les proves d'autodiagnòstic es vendran només en les farmàcies i el seu cost no serà assumit per la Seguretat Social, encara queDariasva anunciar que treballarà perquè tinguin un preu «assequible».

El seu preu oscil·larà entre els 3 i els 7 euros

L'empresa espanyolaRypo, encarregada d'importar i distribuir aquest tipus de proves a farmàcies, ha explicat que el preu final dels test el fixarà cada establiment, segons estableix l'esborrany inicial de Reial decret, que no imposa restriccions, i estarà exempt d'IVA.

Segons els seus càlculs, podran adquirir-se de manera unitària, per un preu aproximat d'entre 3 i 7 euros, en funció del proveïdor, i estimen que la venda al públic en farmàcies i sense prescripció mèdica d'aquestes proves d'autodiagnòstic -tant d'antígens com d'anticossos- permetrà descarregar molta pressió al Sistema Nacional de Salut.

Els experts detallen que els test d'antígens són els més indicats per a detectar la malaltia durant els primers set dies de la infecció, mentre que els test d'anticossos -o serològics- s'empren per a analitzar anticossos de la malaltia i, per tant, confirmar si s'ha passat o no la infecció.

Instruccions d'ús segons laAEMPS

Segons l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), les proves deautodiagnòstic de coronavirus que han de comercialitzar-se a Espanya han de tenir una especificitat del 97% i una sensibilitat del 90%.

A més, els test han de contenir l'etiquetat marcatge CE seguit de quatre dígits de l'organisme notificat que l'ha avaluat.

Si el resultat de la prova és positiu, apareixeran marcades les línies de test (T) i la línia de control (C).

Si el resultat és negatiu, únicament apareixerà marcada la línia de control (C).

El test ha de tenir la línia de control (C) perfectament visible en tot moment. En cas contrari, la prova és defectuosa i per tant invàlida.

tracking