Diari Més

La universitat d'Almeria desmenteix que hagi trobat grafè a les vacunes de Pfizer

El centre docent desqualifica un informe elaborat per un dels seus professors a partir d'una mostra que es desconeix d'on va sortir

Personal mèdic prepara una dosi de la vacuna Pfizer.

Una sola dosi d'AstraZeneca o de Pfizer redueix la infecció, segons un estudiEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És fals que la Universitat d'Almeria hagi trobat derivats del grafè en la vacuna de Pfizer contra la covid-19, com afirmen missatges difosos en xarxes socials que utilitzen l'anàlisi d'una mostra d'origen desconegut publicat en un document sense valor científic.

En els últims dies ha aconseguit àmplia repercussió a través de diferents canals, entre ells les xarxes socials Facebook, Instagram i Twitter, publicacions basades en el document d'un professor universitari on s'assegura que la Universitat d'Almeria ha trobat grafè en analitzar la composició d'una vacuna de Pfizer/BioNTech contra la covid-19.

«Ens estan enverinant!», adverteix un dels missatges compartits en xarxes sobre aquest suposat descobriment, que en algunes de les publicacions compartides expliquen així: «Ricardo Delgado va aconseguir una vacuna de Pfizer/BioNTech, la va fer analitzar a una universitat d'Almeria i van trobar grafè (carbó pur) tòxic en el seu interior».

DADES:

En realitat, no hi ha grafè en cap de les vacunes contra la covid-19, la composició de la qual coneixen al detall les institucions sanitàries encarregades d'autoritzar l'administració de fàrmacs. L'informe és un document sense rigor científic del qual s'ha desmarcat la universitat i que va ser elaborat per un professor autor d'una altra desinformació relacionada amb la covid-19.

LA UNIVERSITAT D'ALMERIA NO COMPARTEIX EL RESULTAT

Encara que els missatges propagats en xarxes socials descriuen el document com un «estudi científic» de la Universitat d'Almeria, aquesta institució ja ha precisat, en un comunicat publicat en el seu compte oficial de Twitter, que es tracta només d'«un informe no oficial d'un professor» que la universitat «ni subscriu ni comparteix».

En el seu document, que tampoc ha estat publicat en cap revista científica o mèdica ni ha estat sotmès a la revisió per parells pròpia dels estudis científics, el mateix autor indica que «els resultats i conclusions d'aquest informe no impliquen cap posició institucional de la Universitat d'Almeria».

El professor autor del document conclou que «l'estudi microscòpic de la mostra aporta sòlides evidències de presència probable de derivats de grafè», però no sols admet que no hi ha una «prova concloent» que sigui així, sinó que reconeix que les anàlisis corresponen a «una sola mostra» de la qual «es desconeix» la seva procedència i la seva traçabilitat.

«UNA MOSTRA D'ORIGEN DESCONEGUT»

En el seu comunicat, la universitat deixa clar que es tracta de l'anàlisi «d'una mostra d'origen desconegut amb absència total de traçabilitat». I el mateix autor precisa que per a «extreure conclusions generalitzables» faria falta «un mostreig significatiu de vials similars» que registrés «origen, traçabilitat i control de qualitat» durant la conservació i el transport previ.

Com va arribar aquesta mostra a la Universitat d'Almeria? El professor explica en el seu document que «Sr. Ricardo Delgado Martín» va sol·licitar que es dugués a terme una «detecció de grafè en mostra de suspensió aquosa», després del que es va rebre «per missatgeria» un vial «etiquetat amb el text següent: 'COMIRNATY (nom comercial de la vacuna de Pfizer/BioNTech). Sterile concentrate. COVID-19 mRNA. 6 doses after dilution'».

I qui és la persona que va encarregar aquesta anàlisi a la recerca de grafè? Perquè Ricardo Delgado és un conegut antivacunes i negacionista de la covid, que es presenta com a expert en bioestadística i promou el canal de desinformació La Quinta Columna, que va ser suspès per YouTube en incomplir les seves normes de difusió de continguts.

CAP VACUNA CONTÉ DERIVATS DEL GRAFÈ

Davant el que denuncien els missatges virals, ni la de Pfizer ni la resta de vacunes anticovid contenen derivats del grafè, un material d'àtoms de carboni, obtingut del grafit, que posseeix unes condicions extraordinàries de duresa i flexibilitat.

El grafè és a més conductor de la calor i l'electricitat, la qual cosa ofereix grans possibilitats d'ús en aplicacions tecnològiques, des de les telecomunicacions 5G fins a les pantalles i carcasses mòbils flexibles. Aquesta circumstància va ser aprofitada per a alimentar teories conspiratives sobre la seva inoculació com a «antenes» que permetessin geolocalitzar i controlar als vacunats.

A més de ser físicament inviable, com ja va explicar en el seu moment EFE Verifica, els controls legals i sanitaris garanteixen que les vacunes no continguin elements tòxics o inadequats. Seria «absolutament impossible», subratllava Amós García Rojas, cap d'Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública del Govern canari i president de l'Associació Espanyola de Vacunologia (AEV).

García Rojas destacava que la composició de totes les vacunes contra la covid-19 autoritzades és pública i es troba a la disposició de qualsevol ciutadà amb total transparència en els seus prospectes i fitxes tècniques, així com en les guies tècniques de les autoritats sanitàries.

«El grafè no forma part de cap de les vacunes autoritzades fins avui enfront de la covid-19 ni de cap altre medicament autoritzat, incloent vacunes enfront d'altres microorganismes», recalcava així mateix fa unes setmanes Iván Espada, membre de la Direcció de Serveis Tècnics del Consell General de Farmacèutics.

LES FARMACÈUTIQUES NO PODEN OCULTAR DADES SOBRE LES SEVES VACUNES

Malgrat això, usuaris de xarxes socials convençuts de la presència en les vacunes d'elements tòxics com el grafè han esgrimit la confidencialitat que exigeixen les farmacèutiques sobre la informació que pugui tenir ús comercial com a suposada prova que aquests fàrmacs podrien incloure components que no figuressin en les seves fitxes tècniques.

Davant una pregunta en el Portal de la Transparència, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) explica que les farmacèutiques «tenen obligació de presentar un expedient complet en el qual no hi hagi res secret». Les agències elaboren llavors un «informe d'avaluació motivat» que serà públic «prèvia supressió de qualsevol informació comercial de caràcter confidencial».

Les empreses «exigeixen confidencialitat» sobre dades d'ús comercial perquè «els seus productes estan protegits per les lleis de propietat intel·lectual», però «que les dades siguin confidencials no vol dir que les agències no les coneguin». I no autoritzaran les vacunes si la seva composició no compleix amb tots els requisits «de protecció de la salut dels pacients».

tracking