Diari Més

Per què la segona dosi de Pfizer dóna més febre o malestar que la primera?

Els efectes secundaris signifiquen que l'organisme està produint una resposta immune «potent»

Una sanitària amb una xeringa a punt de punxar la vacuna de Pfizer de la covid-19.

Pla detall de la mà d'una sanitària amb una xeringa a punt de punxar una participant en l'assaig clínic de la vacuna de Pfizer de la covid-19 en dones embarassades, a l'Hospital Vall d'Hebron.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vacunació continua avançant en les diferents regions i cada vegada són més els grups d'edat que poden optar a la primera dosi de la vacuna, mentre que les persones més grans ja estan rebent o han rebut la segona dosi.

Alguns dels vacunats no han tingut cap símptoma, però la majoria de les persones poden presentar febre, dolor al lloc de la punxada o malestar general i cansament, una cosa completament normal dins dels efectes secundaris de les quatre vacunes aprovades a Espanya per a lluitar contra la Covid-19 (Pfizer, Moderna,JansseniAstraZeneca).

En subministrar la segona dosi de la vacuna, moltes persones han notat aquests efectes adversos d'una forma més intensa que en la primera injecció, alguna cosa que té la seva explicació en el procés d'immunització.

Els efectes secundaris signifiquen una bona resposta immunitària

En detectar que la segona dosi dePfizerprovoca uns efectes secundaris més greus que la primera dosi, algunes persones han mostrat rebuig a la vacuna. No obstant això, aquest no ha de ser un motiu per a no vacunar-se, ja que els efectes secundaris són sinònim d'una bona resposta immunitària.

Així ho ha explicat la catedràtica d'Immunologia de la Universitat de Vigo expresidenta de la Societat Espanyola d'Immunologia, Àfrica González, que ha indicat en una entrevista a l'Hoy por Hoy, de la Cadena Ser, que amb la segona dosi «es posen en marxa de forma molt ràpida les cèl·lules de memòria».

Amb aquestes cèl·lules «es genera tot el sistema de defensa per a lluitar contra la vacuna», creant anticossos i immunitzant a la persona, per la qual cosa «la sensació de cansament, de dolor i de febre, són efectes secundaris absolutament normals i estan relacionats amb una bona resposta immunitària», explica l'experta, incidint en què els símptomes després de la vacuna signifiquen que aquesta resposta immunitària està «sent molt potent i està actuant de forma molt activa contra la vacuna».

A més, tot i que algunes persones s'han infectat després de la injecció de la vacuna contra el coronavirus, la malaltia sol ser «molt més lleu perquè ja tens part de la immunitat», sent en molts casos asimptomàtica, i sent aquest un dels motius que fan de la vacunació un fet important per lluitar contra la pandèmia.

tracking