Diari Més

El nivell d'anticossos varia en homes i dones després de la covid-19, segons un estudi

La resposta immunitària és «més forta» en les persones que han rebut les dues dosis de la vacuna que en les que s'han recuperat de la covid-19

El temps que actualment retarda la detecció d'un d'aquests casos és d'unes 24 hores a Austràlia.

Científics desenvolupen una tècnica per rastrejar l'origen de la covid-19 en 4 horesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi científic israelià a partir de mostres de sang de més de 26.000 persones vacunades, no vacunades i recuperades de la covid-19 indica que el nivell d'anticossos davant el virus varia entre homes i dones i en funció dels grups d'edat.

La recerca, difosa avui i realitzada per la Universitat de Tel Aviv i el Centre MèdicShamir, es basa en dades recopilades a Israel, la qual cosa va portar a un estudi preliminar publicat en el repositori d'articles científicsmedRxiv, els textos dels quals no han estat encara revisats per altres experts.

Entre les troballes principals, els investigadors van trobar diferències en la quantitat d'anticossos entre homes i dones recuperats del coronavirus, així com en la concentració d'anticossos en la sang en relació amb edat i sexe.

Entre les dones que van passar la covid-19, la taxa d'anticossos comença a augmentar a partir dels 51 anys i «és més alta que els nivells trobats en homes d'edat similar».

Aquest fenomen pot relacionar-se amb canvis en els nivells d'estrogen -la principal hormona sexual femenina- que s'observen entorn d'aquesta edat, la qual cosa «afecta el sistema immunològic», destaca l'estudi.

Entre els homes, d'altra banda, «s'observa un augment en els nivells d'anticossos a una edat més primerenca», cap als 35.

D'acord amb la recerca, això podria associar-se també a canvis en els nivells de testosterona, la principal hormona masculina, la qual cosa al seu torn produeix efectes sobre el sistema immunològic masculí.

Així mateix, la resposta immunitària entre persones que van rebre dues dosis de la vacuna «és molt més forta» que la dels qui es van recuperar de la covid-19.

«De fet, el nivell d'anticossos en la sang de les persones vacunades va ser quatre vegades major que el trobat» en els recuperats del virus, remarca l'estudi.

Segons va concretar a EfeNoamShomron, professor de la Universitat de Tel Aviv i director de la recerca, es va trobar també que els adults joves vacunats tenien «un nivell més alt d'anticossos sostinguts durant un període de temps més llarg en comparació amb les persones majors vacunades» d'edat més avançada.

Per exemple, «en els primers deu dies després de la segona dosi, els nivells d'anticossos» augmenten «en tots els grups d'edat», encara que el grup d'adults joves d'entre 18 i 44 anys «té un increment significativament major i més pronunciat».

Israel va dur a terme una de les campanyes de vacunació enfront de lacovidmés ràpides del món: té a més del 60% dels seus 9,3 milions d'habitants immunitzats i per a molts científics va ser un camp de proves del qual prendre referències des que es van publicar els primers estudis.

Shomron, no obstant això, conclou que es requereix més recerca per a obtenir «una comprensió profunda de la resposta del sistema immunològic» a la covid-19, a l'efecte de la vacunació o a la recuperació de la malaltia segons edat, gènere o símptomes.

tracking