Diari Més

El regulador europeu creu que encara «és aviat» per confirmar la necessitat d'una tercera dosi de Pfizer

L'EMA considera que encara no hi ha suficients dades de les campanyes de vacunació

Dosis de vacunes de Pfizer llestes per a ser administrades.

Sanitat distribueix aquest dilluns 1,7 milions de dosis de la vacuna de PfizerEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) va assegurar aquest divendres a Efe que és «massa aviat per a confirmar» si es necessita una tercera dosi de les vacunes de la covid-19 perquè «no hi ha suficients dades» per a calcular la durada real de la protecció, encara que Pfizer va anunciar ja que demanaran autorització per a la dosi de reforç.

Una font del regulador europeu va assenyalar que en aquests moments «encara no hi ha suficients dades de les campanyes de vacunació i els estudis en curs per a entendre quant temps durarà» realment la protecció de les vacunes disponibles contra la covid-19, la qual cosa fa que sigui «massa aviat» parlar de la necessitat d'una tercera dosi.

No obstant això, la farmacèutica Pfizer i la seva sòcia BioNTech van anunciar avui que demanaran autorització a l'Administració d'Aliments i Fàrmacs (FDA) dels Estats Units perquè s'injecti una tercera dosi de reforç de la seva vacuna i oferir una major protecció contra la covid-19.

En un comunicat, totes dues companyies van dir que han vist «dades encoratjadores» d'una prova en curs de la vacuna de reforç i van agregar que proporciona nivells d'anticossos neutralitzadors de cinc a deu vegades més alts quan s'administra sis mesos després de la segona dosi.

L'EMA va afegir que està en contacte amb els desenvolupats de les quatre vacunes que s'usen activament a la Unió Europea (UE) -Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen- per a establir plans que permetin «generar dades (suficients) per a recolzar la dosi de reforç» i es «revisaran les dades a mesura que estiguin disponibles».

«Això hauria de garantir que els passos reglamentaris per a permetre la possibilitat d'usar un reforç es puguin emprendre al més aviat possible si això fos necessari», va prometre l'agència.

Preguntada per l'eficàcia d'aquests preparats contra la variant Delta, la font de l'EMA va assegurar a Efe que «sembla que les quatre vacunes protegeixen contra tots les soques que estan circulant a la UE» en aquest moment, encara que va considerar que això «ressalta la importància d'una pauta completa» de la vacunació.

No obstant això, Pfizer va precisar avui que «com es veu en les dades del món real publicats pel Ministeri de Salut d'Israel, l'eficàcia de la vacuna per a prevenir infeccions i malalties simptomàtiques ha disminuït sis mesos després de la vacunació, encara que l'eficàcia per a prevenir malalties greus continua sent alta».

Pfizer també va explicar que s'està preparant per a començar a l'agost els assajos clínics d'una vacuna modificada dirigida específicament a la variant delta, en cas que sigui necessària, encara que va precisar que una tercera dosi de l'original podria ser una millor opció.

La comissària europea de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, va dir aquest divendres que la UE està preparada, a través del pla d'adquisició de vacunes, per al cas que sigui necessària una tercera dosi de reforç de Pfizer, però ha precisat que la decisió haurà d'anar avalada per la ciència.

Després de l'anunci de Pfizer als Estats Units, la FDA va emetre una declaració minimitzant la necessitat d'una vacuna de reforç, al mateix temps que va agregar que està en marxa un «procés rigorós basat en la ciència» per a determinar si es necessitarà una.

tracking