Diari Més

Salut

Els veterinaris alerten que més del 60% de malalties tenen origen animal

El salt entre espècies de virus i malalties s'ha incrementat pel canvi climàtic, la globalització i l'augment de la mobilitat de les persones

Els veterinaris reclamen mantenir l'atenció entre el vincle de malalties humanes i les d'animals.

Els veterinaris alerten que més del 60% de malalties tenen origen animalPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més del 60% de malalties infeccioses en humans té origen en la transmissió animal, com la ràbia, la malària o la covid-19, entre moltes altres, recorden des d'Organització Col·legial Veterinària (OCV) a les portes del Dia Mundial contra les Zoonosis.

Cada 6 de juliol se celebra el Dia Mundial contra les Zoonosis, perquè en aquesta data de 1885 Louis Pasteur va aplicar la primera vacuna antirràbica a un nen que havia estat atacat per un gos.

L'OCV assenyala en un comunicat que l'única manera de prevenir o limitar futures pandèmies és treballar dins del marc One Health (Una Salut) i reivindica el paper dels veterinaris com a experts en la gestió d'aquestes malalties, a l'ésser «els majors coneixedors dels mètodes de prevenció i contenció d'aquestes afeccions».

One Health és un concepte que mostra la connexió entre la salut de les persones, els animals i el medi ambient.

El canvi climàtic, la globalització o l'augment de la mobilitat de persones i animals «incrementen el salt entre espècies» de virus i malalties, així com la seva ràpida expansió, adverteixen i assenyalen que l'«única manera d'avançar-se i prevenir futures pandèmies és treballar dins d'One Health.

La tuberculosi, la brucel·losi, el dengue, la malària, la covid-19, l'ébola, la salmonel·losi, la leishmaniasis, el mal de Chagas o la ràbia són algunes de les moltes malalties d'origen animal a les quals l'ésser humà és sensible.

«Més del 60 per cent de les malalties infeccioses que pateixen les persones són zoonosis», alerten per a afegir que l'impacte d'aquestes patologies no sols radica en el mal a la salut pública, sinó que també ocasiona múltiples pèrdues econòmiques.

Evitar «l'emergència i reemergència» de malalties infeccioses és un dels reptes sanitaris d'aquest segle i requereix l'aportació, la intervenció i la col·laboració d'equips professionals multidisciplinaris que provinguin dels sectors de la salut humana, animal i ambiental, segons la nota.

«La prevenció de malalties en els animals no sols protegeix la seva salut i benestar, sinó que és un dels passos més efectius que podem donar per a salvaguardar la salut de les persones», subratlla l'OCV.

La salut de les persones, els animals i el medi ambient estan íntimament lligades, observa, per la qual cosa descurar la salut dels animals i les persones, posa en greu perill la salut pública i pot ocasionar múltiples conseqüències en els sistemes econòmics.

tracking