Diari Més

El 19 de juliol Anglaterra bescanvia la mascareta pel sentit comú

Boris Johnson aixecarà les restriccions malgrat l'increment de contagis

Boris Johnson, elprimer ministre britànic ha aconseguit una majoria folgada a les eleccions.

Boris Johnson obté la majoria absoluta amb un «mandat poderós per fer complir el Brexit»Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha anunciat aquest dilluns que, si tot avança segons el previst, el 19 de juliol s'eliminaran totes les restriccions per la covid a Anglaterra, a l'concloure que el «reeixit» programa de vacunació serà suficient per contrarestar el augment dels contagis per la variant delta.

En una roda de premsa des de Downing Street, el cap de l'Executiu va precisar que, si el 12 de juliol es confirmen les dades epidemiològiques favorables, la setmana següent desapareixeran les «limitacions legals» i podran reobrir els sectors encara clausurats de l'economia, com alguns grans esdeveniments i l'oci nocturn.

A partir de llavors, no hi haurà límit d'aforament en teatres o cinemes o perquè les persones es reuneixin en interiors o a l'aire lliure; no serà obligatori, encara que sí recomanable, l'ús de mascareta; s'elimina la distància personal i el Govern deixa en mans de les empreses la decisió de si es treballa des de casa.

Johnson va dir a més que s'està conversant amb el sector turístic i les aerolínies per tractar d'eliminar l'obligació de complir quarantena per a aquells viatgers vacunats que tornin a Regne Unit des d'una destinació ambre, com Espanya, França o Itàlia.

Actualment, només es lliuren de la tancada dels països a la llista verda de destinacions segures, mentre que els desplaçaments a destinacions vermelles requereixen aïllar-se en un hotel designat.

Conviure amb la covid

Johnson va reconèixer que, a mesura que es relaxin les restriccions, augmentaran els casos de covid, impulsats per la contagiosa variant delta, dominant en aquest país, però ha sostingut que ara a l'estiu, amb les escoles tancades, és el millor moment per a «aprendre a conviure» amb la malaltia.

«Si no obrim ara, llavors quan?», S'ha preguntat, i ha indicat que el Govern ha pres la decisió «sospesada i equilibrada» de fer la desescalada de el confinament imposat el gener passat.

Ha subratllat que, un cop s'eliminin els imperatius legals -com li reclamen els seus diputats-, els ciutadans hauran d'emprar «el seu propi judici» per valorar el seu comportament en cada situació.

«A mesura que vam començar a aprendre a conviure amb aquest virus, tots hem de gestionar acuradament els riscos i exercir el nostre propi judici en les nostres vides», va declarar en la compareixença, al costat dels assessors mèdic i científic de l'Executiu, Chris Whitty, i Patrick Vallance .

Oposició a deixar de portar mascareta

Tot i que les mesures anticipades avui són ben rebudes per sectors com la restauració i l'hostaleria, diversos experts han mostrat la seva inquietud per la retirada total de les restriccions i advoquen per mantenir la mascareta en espais tancats, com el transport.

El president de l'Associació Mèdica Britànica, Chaand Nagpaul, va dir que «no té sentit» deixar de cobrir-se el rostre en espais tancats quan els contagis van en augment, i va inquirir per què el Govern «vol deixar que la gent s'encomani».

Per la seva banda, l'oposició laborista ha demanat a l'executiu que detalli quin nivell de morts i infeccions considera que es pot acceptar a canvi de viure sense restriccions.

Diversos sindicats que representen a personal de l'transport i el comerç minorista han avisat al seu torn que aquests treballadors afrontaran més risc si els clients no porten mascareta.

Paral·lelament, les aerolínies de baix cost Ryanair i EasyJet han confirmat que mantindran de moment l'ús d'aquesta peça en els seus avions.

Segons les últimes dades oficials, el Regne Unit va registrar entre diumenge i dilluns 27.334 nous contagis, 53,2% més que fa una setmana, amb 9 morts, un augment de l'4,9%, fins a un total de 128.231 des de l'inici de la pandèmia al març de 2021.

Hi ha 33,7 milions d'persones totalment vacunades, un 64% de la població adulta, mentre que 45.300.000, un 86,1%, ha rebut la primera dosi. El Govern preveu que tots els majors de 18 anys hagin estat inoculats a finals de setembre.

Johnson va posposar anteriorment, de l'21 de juny a l'19 de juliol, l'entrada en vigor de l'última fase de la desescalada del confinament, i avui ha confirmat que es manté la data final, aquí a dues setmanes.

Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord tenen competències sanitàries i decideixen el seu propi ritme de desconfinamiento.

tracking