Diari Més

Un epidemiòleg alerta: «S'ha de prioritzar la vacunació dels joves, ja no aguanten més»

Els diversos brots associats a viatges i festes estudiantils són el primer avís, segons l'expert

Dos joves a l'hotel de Mallorca on estan confinats.

Els jutjats de Palma tenen pendentes de resoldre unes 200 peticions d'habeas corpus pel confinament de jovesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El brot de Mallorca, associat a viatges estudiantils i festes, i el fet que Espanya encari el primer cap de setmana de juliol amb un augment generalitzat de contagis entre joves, significa per al conegut epidemiòleg JuanGestalque els nois «ja no aguanten més» i que cal prioritzar la seva vacunació.

Aquest catedràtic en Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de Santiago (USC), que acaba de publicar 'Pandèmies. Les epidèmies que van assolar la humanitat' (Ed.Bolanda, 2021), sosté en una entrevista amb Efe que la realitat és que la pandèmia de la covid-19 «no ha acabat, ni molt menys».

«El brot de Mallorca té una cosa positiva i és que ens posa en la realitat quan ja estàvem començant a fer passos com l'abandó de les mascaretes a l'exterior i començant l'estiu», afegeix, i diu que es fa evident a més la necessitat de facilitar «aviat» als xavals «els contactes interpersonals».

Ell, que en les 600 pàgines del seu llibre conta que la situació provocada per aquesta crisi sanitària en el planeta pot resultar una mica insòlit, «encara que res més lluny de la realitat»; apunta que «si volem normalitzar la situació i continuar avançant cap a la immunitat de grup, hem de prioritzar la vacunació de 12 a 30 anys».

Això permetrà, defensa, «disminuir de nou la incidència, evitar el contagi de vulnerables i que se sobrecarreguin de nou els hospitals». També «normalitzar» la situació permetent obrir amb una altra perspectiva l'hostaleria i el turisme, i especialment l'oci nocturn, un sector especialment danyat «que no pot treballar amb seguretat» si els seus principals usuaris encara «no estan immunitzats».

La vacunació d'aquest grup d'edat possibilitaria a més, segons el parer d'aquest doctor, obrir al setembre amb major normalitat les aules, tant en secundària, com en batxillerat, i, com no, en la pròpia universitat.

«Els joves són molt importants en la difusió de la infecció per la seva major interacció social i descuit en el compliment de les normes de prevenció i, encara que directament no omplen els hospitals, poden facilitar el contagi de persones vulnerables que sí que ingressaran i que poden morir», observaGestal, nascut en Muros (A Coruña) en 1947.

«Hem conviscut amb la malaltia des del principi dels temps i han estat moltes les crisis sanitàries que han assolat al planeta fins a arribar a l'actual», aprofundeix. 'El món en xoc' és el títol del capítol dedicat a la pandèmia de covid-19 en el seu complet estudi.

Les epidèmies i pandèmies, narra en aquest volum, han estat recurrents i probablement la major diferència està en el desenvolupament científic i mèdic que en 2020 i 2021 ha permès afrontar la malaltia des de perspectives «mai imaginades».

Per això, creuGestal, es fa més necessari que mai reivindicar tant el paper de la recerca com de totes les branques sanitàries.

«El nivell de progrés tecnològic actual suposa una esperança sense precedents per a la humanitat en l'àmbit de la salut», assegura l'autor.

Fins a la pandèmia de covid-19 han estat moltes les sofertes. El llibre fa un repàs per les principals. La Pesta de Justinià, que va afectar bona part d'Europa, Àfrica i Àsia entre els anys 541 i 750, es considera la primera pandèmia de pesta documentada de tota la història.

A partir d'aquí relataGestalla lluita contra la verola (amb la inestimable aportació gallega que va suposar la Real Expedició Filantròpica de la Vacuna que va partir de A Coruñael 30 de novembre de 1803), el còlera, la grip, la poliomielitis, diverses malalties infeccioses emergents (com la síndrome pulmonar perhantavirus, la diarreasanguinolenta, la tuberculosi o el xarampió), la sida, el mal de les vaques boges, elSARSiMERS, l'ébola i lesarbovirosisemergents ireemergentes.

A tot això se suma un capítol inicial sobre les pandèmies en la literatura i el cinema d'enorme interès per a comprendre l'abast i preocupació que aquesta qüestió ha tingut per a tots des dels inicis.

«Hi haurà més pandèmies, viurem abans o després noves malalties infeccioses molt contagioses el control de les quals suposarà un repte i un enorme desafiament», conclouGestal, i adverteix que si alguna cosa cal aprendre de la situació present és la urgència d'apartar els individualismes per a treballar de manera conjunta en una estratègia comuna a nivell salut.

És la seva recepta «per a contenir les conseqüències de futurs brots».

«Si alguna cosa ha quedat clar en aquest temps és que no existeix primer ni tercer món, no existeixen compartiments estancs en els quals aïllar les malalties. La salut també és global, o no hi ha salut, i així ho ha evidenciat la covid-19 amb els successius brots en països que han acabat replicant-se», conclou.

tracking