Diari Més

Societat

Reclamen menys deures per als nens a l'estiu i més «passejar descalç per l'herba i somiar despert»

Una professora i una mare aconsegueixen gairebé 230.000 firmes per canviar la rutina educativa dels nens

Pla mitjà d'uns alumnes fent classe a l'escola.

alumne, classe, curs, mascareta, nen, escola, pandèmia, covid, coronavirusACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Somiar despert, caminar descalç per l'herba i convertir la cuina o el supermercat en un laboratori matemàtic són alternatives als deures d'estiu que proposen la professora i formadoraPiluHernándezDopicoi Eva Bailèn, una mare que ha aconseguit gairebé 230.000 signatures per la racionalització de les tasques educatives.

Eva Bailèn defensa que els deures durant l'estiu, «tret que el nen el demani perquè li agrada», són «contraproduents» per als qui han treballat bé durant el curs i el que necessiten és descansar.

Aquest tipus de tasques solen ser molt «repetitives» i els estudiants que han tingut alguna dificultat d'aprenentatge, sense el suport dels professors, «es desmotivaran», afegeix Bailèn, que té activa en la plataforma change.org una campanya per la racionalització dels deures (229.975 signatures).

En aquest sentit és més partidària d'acostar la vida real als coneixements transmesos a l'escola, per exemple convertir la cuina en un laboratori de divisions i multiplicacions o utilitzar els jocs de taules, perquè en definitiva del que es tracta és de «aprendre i no fer exercicis».

En similars termes,Aránzazu, periodista i mare de dues nenes petites, és contrària a imposar els deures, però sí que defensa activitats com llegir i portar a la pràctica diària el que les seves filles aprenen en el centre educatiu, alguna cosa que de fet ja fa durant tot l'any, no sols en el període estival.

No està a favor que tots els dies sigui obligatori dedicar un determinat temps als deures i acabar els quaderns estiuencs de repàs, però sí que mantenir «una miqueta la rutina» per a evitar que les nenes estiguin desconnectades durant gairebé tres mesos.

La professoraPiluHernándezDopicoes pregunta en una entrevista amb Efe si no és suficient que els escolars hagin passat gairebé deu mesos un mínim de cinc hores diàries «asseguts en una cadira i obeint, perquè en moltes ocasions l'educació d'avui éscoaccionali coarta la creativitat».

«Què passaria si una empresa manés a tots els seus empleats treball durant les seves vacances? Obriria tots els informatius de tot el món i ens tiraríem les mans al cap. Llavors, per què no veiem així els deures? Per als nens no deixen de ser un treball i estan cansats, i més enguany».

HernándezDopico, que a més de mestra imparteix cursos de formació a futurs professors, defensa deixar als nens gaudir del seu descans i que les famílies pensin en altres «deures» per als nens: somiar despert, caminar descalç per l'herba, llegir, escriure, aprendre a escoltar, jugar amb globus d'aigua, compartir, observar estrelles fugaces o gaudir de la companyia dels altres.

En opinió d'aquesta professora, un dels problemes és que es pretén que l'educació sigui còmoda i això, subratlla, «no és possible!».

«Una comoditat són els deures, tens ocupat i callat al nen durant una o dues hores a la seva habitació», explica la mestra, qui rebutja en rotund l'argumentació que els escolars puguin oblidar l'après durant elcurs tant sols en uns mesos.

D'altra banda, considera un error enfocar-se en el que li costa més a l'alumne, per exemple «si el nen treu un cinc en matemàtiques i un deu en música, fomenta allò en què és bo en lloc de classes de reforç de matemàtiques».

Propugna també portar a la pràctica el que s'aprèn en el col·legi com sumar i restar mentre estreballa a la cuina o portar a l'escolar a fer la compra i que ell controli la despesa i les voltes.

Sí que és favorable a determinats quaderns perquè per a aprendre a escriure és necessària la repetició: «És l'única manera de millorar la cal·ligrafia».

Des de fa temps, la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares de l'Alumnat (Ceapa)exigeix a les autoritats educatives i als centres unes vacances lliures de deures.

tracking