Diari Més

Creen la primera màscara de nanofibres compostable del món

Desenvolupada per Bioinicia i el CSIC, el producte és una solució de futur per evitar els residus plàstics de les mascaretes actuals

El producte de les mascaretes biodegradables ja es comercialitza.

Creen la primera màscara de nanofibres compostable del món

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'empresa Bioinicia i el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) han llançat la Màscara Higiènica Bio amb ajust tipus EPI, la primera mascareta de nanofibres compostable del món, que posseeix una filtració superior al 98% davant d'aerosols i composta en vint-i-dos dies.

Es tracta de «l'opció més sostenible per a evitar l'acumulació de màscares en el medi ambient», assenyala una nota de les promotores, que afegeix que el més respectuós «és produir-les utilitzant matèries primeres derivades de biomassa i/o de residus i el seu posterior reciclatge orgànic en forma de compostatge industrial, de manera que el carboni retorni a la terra».

«La mascareta ha suposat un nou risc per al nostre planeta. Un simple gest com és llevar-se la màscara i desfer-se d'ella pot arribar a suposar un gran perjudici en el medi ambient. Tirar les mascaretes al W.C. o al terra, i no fer-lo en els llocs recomanats, és un greu problema, ja que suposa el mateix mal que llançar tovalloletes i plàstics. Per això, Bioinicia ha desenvolupat la Màscara Higiènica Bio amb ajust EPI», assenyala.

Aquesta mascareta és compostable, fabricada amb matèries primeres naturals, que ajuden a cuidar del medi ambient.

Els seus components arribaran a transformar-se en aigua i CO₂ amb el temps, evitant que milions de tones de plàstics arribin als oceans. A més, tota la gamma de màscares PROVEIL® EPI porten un 30% menys de plàstics en la seva composició, que des de l'inici va ser un compromís de l'empresa amb el medi ambient.

José María Lagarón, investigador de CSIC i líder del grup d'investigadors que ha desenvolupat al costat de Bioinicia el filtre de nanofibres PROVEIL®, opina que «en aquest moment gairebé totes les mascaretes estan fetes d'un plàstic derivat del petroli que no es biodegrada. Per tant, estarà centenars d'anys com un contaminant en el medi ambient i a més, a mesura que es vagi fraccionant en trossos petits, generarà microplàstics que són consumits pels organismes vius i que, com a conseqüència, acabaran formant part de la nostra dieta».

«Es considera que l'any 2020 va acabar amb prop de 1.500 milions de mascaretes al mar generant una nova tipologia d'escombraries a l'oceà. Un problema addicional a l'acumulació de màscares en el medi ambient i en abocadors és que aquest producte es basa en una economia lineal, d'usar i tirar, no circular. A més, la producció del plàstic afegeix diòxid de carboni a l'atmosfera, sent per tant un promotor de l'efecte d'hivernacle», explica el científic.

tracking