Diari Més

Un model matemàtic situa a Espanya el primer cas de covid-19 a Europa

El coronavirus hauria sorgit a la Xina entre principis d'octubre i mitjans de novembre de 2019

Compradors i vianants al carrer Llovera, un dels principals eixos comercials de Reus.

Reus, mascareta, veïns, ciutadans, carrer Llovera, comerç, pandèmia, coronavirusACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer cas de covid-19 a Europa s'hauria donat a Espanya, el 12 de gener de 2020, i el coronavirus hauria sorgit a la Xina entre principis d'octubre i mitjans de novembre de 2019, amb la data més probable del 17 d'aquest mes, segons un model matemàtic que publicaPlosPathogens.

Encara que el primer cas oficialment identificat de covid-19 es va produir a principis de desembre de 2019, com recorden els autors, la seva anàlisi «suggereix que l'expansió del virus es va produir molt abans i més ràpid del que impliquen els casos confirmats».

L'equip de britànics, estatunidencs i txecs, encapçalat per David Roberts, de la Universitat deKent(Regne Unit) va utilitzar per la seva anàlisi un mètode de la ciència de la conservació, que s'utilitza per datar extincions d'espècies, i les dades procedien de la base d'estadístiques en temps realWoldometers.

En referència a l'estudi, Fernando GonzálezCandelas, un dels directors del consorciSeqCovid-*Spain, encarregat a Espanya de la seqüenciació de milers de genomes del SARS-CoV-2 i que no va participar en la investigació, va indicar a Efe que el model «no inclou dades de genomes o d'epidemiologia amb els quals contrastar les seves prediccions».

L'estudi indica que la malaltia s'hauria estès a nivell mundial al gener de 2020 i suggereix que el primer cas fora de la Xina s'hauria produït al Japó el 3 de gener de 2020.

El coronavirus hauria sortit de l'est d'Àsia per arribar a Europa, amb el primer cas a Espanya el 12 de gener de 2020, enfront de la data del 31 de gener quan es va notificar el primer pacient, un turista alemany a La Gomera (Canàries)

La investigació apunta al fet que elSARS-*Cov-2va arribar a Amèrica del Nord als Estats Units i fixa la data en el 16 de gener de 2020, mentre a Austràlia seria el 23 de gener; a Àfrica el 9 de febrer a Nigèria i, a Sud-amèrica, el 19 d'aquest mes al Brasil.

Amb aquest estudi, els autors volen ajudar a esclarir el moment d'inici de la pandèmia, per al que van reutilitzar un model matemàtic desenvolupat originalment per científics de la conservació per determinar la data d'extinció d'una espècie, basant-se en els albiraments registrats d'aquesta.

En aquest cas, l'equip va invertir el mètode per determinar la data en la qual probablement es va originar la covid-19, segons la data en què es van produir alguns dels primers casos coneguts en 203 països.

Els investigadors consideren que aquest mètode podria aplicar-se per comprendre millor la propagació d'altres malalties infeccioses en el futur.

Roberts indica que el mètode utilitzat va ser desenvolupat originalment per ell i un col·lega per datar extincions, però que aquesta «nova aplicació al camp de l'epidemiologia ofereix una nova oportunitat per a comprendre l'aparició i propagació de malalties, ja que només requereix una petita quantitat de dades».

tracking