Diari Més

Viatges de final de curs a Mallorca acaben amb un macrobrot de coronavirus amb 500 afectats de diverses comunitats

L'origen dels contagis va ser un concert de reggaeton i diverses festes a vaixells i hotels

Imatge d'arxiu d'un concert.

Viatges de final de curs a Mallorca acaben amb un macrobrot de coronavirus amb 500 afectats de diverses comunitatsPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un concert de reggaeton a la Plaça de Toros de Palma i diferents festes en vaixells i en hotels han estat l'origen del macrobrot de coronavirus que afecta més de mig miler de joves de diverses comunitats autònomes que han estat de viatge d'estudis a la Platja de Palma i Llucmajor, a Mallorca.

Madrid, C.Valenciana, Múrcia, Castella-la Manxa, Galícia, País Basc i Aragó són les comunitats en les quals s'han confirmat contagis arran d'aquests viatges, que almenys en el cas de Lugo s'ha estès dels estudiants a alguns familiars.

El Govern balear ha informat aquest divendres que té detectats els focus del macrobrot, que ha suposat l'obertura d'un expedient, amb una possible multa de 60.000 a 600.000 euros per infracció molt greu, a l'organització del referit concert de reggaeton, que va ser clausurat el passat 15 de juny al no complir-se les mesures de seguretat decretades.

Altres espais de propagació van ser les festes celebrades en vaixells a la costa de l'Arenal de Llucmajor i en almenys nou hotels que estan sent inspeccionats i en els quals s'ha començat a fer cribratge a tots els empleats per a controlar possibles cadenes de contagi.

El Govern balear instarà de manera immediata a l'Executiu central, competent en la matèria, al fet que emprengui accions legals contra les agències de viatge de la Península que hagin pogut organitzar o col·laborar en el desenvolupament d'aquestes activitats que incompleixen la normativa covid.

Precisament, l'agència Unicampus ha explicat aquest divendres que no existeix cap brot entre els seus clients i que, segons les seves dades, menys de l'1 per cent dels seus viatgers ha estat diagnosticat positiu en els últims dies. Ha destacat que no té planificat cap viatge a Mallorca per a el mes vinent, per la qual cosa els seus programes no sofriran modificacions o cancel·lacions.

Per part seva, l'agència valenciana Travellers reconeix que s'han produït contagis entre els seus clients, encara que desconeix la xifra d'afectats, i insisteix que les infeccions entre estudiants de fi de curs escapen del seu àmbit d'actuació: «Cada persona és responsable una mica del que hagi agafat», assevera un responsable de l'agència en declaracions a Efe.

La Comunitat de Madrid seria la més afectada pel brot d'estudiants que van viatjar a Mallorca, amb 320 casos positius vinculats, mentre que 2.000 alumnes estan en quarantena a la regió per aquest motiu. Tots estan lleus i les proves fetes fins ara apunten al fet que tenen la variant britànica.

El macrobrot afecta a la Comunitat Valenciana de moment a 67 persones, totes amb símptomes lleus, mentre que a Múrcia són 20 els joves contagiats i es controla a 164 persones com a contactes estrets.

A Galícia el brot suma almenys 50 casos i la Xunta treballa en el cribratge als joves que van viatjar a Mallorca. La majoria de casos es dóna a Pontevedra, encara que també hi ha hagut contagis a Lugo, Orense i Vigo.

A la localitat de Lugo de Sarria hi ha deu infectats pertanyents a dos instituts i dos més entre els familiars d'aquests joves, segons ha confirmat el director assistencial del Sergas a Lugo, Rafael Monte.

El País Basc sumava fins ahir dijous 49 contagis entre els prop de 300 alumnes guipuscoans que van viatjar a Mallorca, i que ha fet que el Servei Basc de Salut hi hagi en marxa un garbellat massiu. La Conselleria de Salut ha refusat oferir avui més dades sobre aquests contagis.

Paral·lelament a Catalunya s'investiga un brot de coronavirus deslligat en un viatge de final de curs d'alumnes de Batxillerat de diversos instituts de Barcelona a Menorca, que suma 24 casos positius, i que en principi no té relació amb el macrobrot de Mallorca, segons el Departament de Salut.

La situació provocada pel brot entre estudiants ha fet pronunciar-se a diversos dirigents autonòmics, com el president valencià, Ximo Puig, que ha dit que ara «no és aconsellable» que es facin viatges de fi de curs, ja que aquest segment de població no està vacunat encara i pot contagiar a persones d'altres edats, i ha insistit que s'actuï amb «molta prudència» i es mantingui el gran esforç que han fet els joves en la pandèmia.

Des de Potes (Cantàbria), on han coincidit en un acte del Camí de Santiago, els presidents de Galícia, Astúries i Cantàbria han coincidit en la necessitat de prudència en un moment en el qual la pandèmia s'està acabant

tracking