Diari Més

Un viatge de fi de curs a Mallorca acaba amb 394 casos, tests i quarantenes

Els que «han participat o estan participant en els viatges de fi de curs a Mallorca» se'ls tractarà com a contactes estrets

Imatge d'arxiu del balcó d'un hotel a Ibiza.

Un nen de 10 anys ferit greu després de caure del balcó d'un hotel a MallorcaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un viatge de fi de curs a Mallorca entre els dies 12 i 18 de juny ha provocat un brot de coronavirus amb almenys 394 casos i sis comunitats autònomes implicades, que ha obligat a practicar tests i establir quarantenes als estudiants que estiguin o hagin viatjat a l'illa.

La ponència d'alertes, que ahir al migdia va reunir Sanitat i les comunitats autònomes, recomana que els grups d'estudiants que no han iniciat els seus viatges no els facin, perquè «el risc de transmissió en el mateix entorn on s'estan produint els casos és alt».

Els que «han participat o estan participant en els viatges de fi de curs a Mallorca i en les diferents activitats» se'ls tractarà com a contactes estrets, amb una prova de detecció a la tornada -que en cas de ser negativa s'ha de repetir entre 24 i 48 hores després- i deu dies de quarantena.

I es valora la possibilitat de fer cribratges a les persones relacionades amb «aquests viatges» que en aquest moment segueixin a Mallorca, malgrat que Balears no ha notificat casos associats al brot, que tampoc ha provocat ara com ara positius entre els treballadors dels «hotels implicats».

La primera alarma va saltar a Elx, a la Comunitat Valenciana, on es van detectar els primers 32 contagis, en presentar símptomes compatibles amb el coronavirus els estudiants que havien viatjat a Mallorca en ferri, en un viatge que va tenir lloc entre els dies 12 i 18 de juny.

Dijous es va conèixer que l'abast del brot era més gran. Madrid ha xifrat els positius en 245, hi ha 49 casos més a Guipúscoa, on els estudiants no van viatjar en ferri, sinó amb avió; la Regió de Múrcia suma altres 18 casos i Aragó una desena.

El global de 394 casos donat per Sanitat supera la seva suma, però els contagis no s'han desglossat per territori.

A més, inicialment es pensava que també Cantàbria s'havia vist afectada pel brot, perquè així ho va notificar la Comunitat de Madrid, però la Conselleria de Sanitat càntabra ha assegurat que no hi ha cap cas a la regió.

Les dades conegudes fins al moment són de contagis directes perquè de moment no s'han detectat, informa Sanitat, casos secundaris. A més, els casos notificats són lleus i cap jove ha requerit hospitalització.

Després de conèixer-se el brot, la ministra de Sanitat, CarolinaDarias, ha fet una crida a la responsabilitat dels joves i ha apuntat que el percentatge de positivitat entre els majors de 40 anys és de tot just el 2 per cent, mentre que entre els joves de 15 a 29 anys puja fins al 6 per cent.

Al seu judici, suposa una certa relaxació de les mesures de prevenció en aquest sector de la població, al qual encara no ha arribat la vacunació.

Des de les autonomies han transcendit a més alguns detalls. La de Madrid, per exemple, ha informat que la majoria dels contagiats ho són per la variant britànica i només s'ha constatat un cas de la variant delta.

A més, alguns estudiants van viatjar a Mallorca en ferri, com els d'Elx, però altres ho van fer amb avió, com en el cas de Guipúscoa.

Els estudiants, procedents de centres tant públics com privats, haurien organitzat el seu viatge a través d'empreses especialitzades i, segons han explicat des de l'Ajuntament d'Elx, la major part eren organitzats pels propis alumnes.

tracking