Diari Més

Qüestionen l'eficàcia de la vacuna xinesa en alguns països

Un estudi del NYT revela que s'estan produint nous brots de coronavirus malgrat altes taxes de vacunació

Dues dosis de CoronaVac, la vacuna de Sinovac Biotech.

La Xina accepta que l'eficàcia de les seves vacunes contra el coronavirus és baixaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alguns països pateixen actualment nous brots de coronavirus malgrat mantenir unes altes taxes d'inoculació de vacunes majoritàriament fabricades a la Xina, la qual cosa suggereix que aquests preparats poden no ser tan eficaços en la lluita contra la malaltia i les seves noves variants, assegura aquest dimecres The New York Times.

El rotatiu novaiorquès ha desenvolupat una recerca basada en dades de contagi de la covid-19 en alguns països que han usat de manera majoritària vacunes xineses com les Seychelles, Mongòlia o Xile.

Mongòlia va prometre a la seva gent un «estiu sense covid». Bahrain va dir que hi hauria un «retorn a la vida normal». La petita nació insular de les Seychelles tenia com a objectiu reactivar la seva economia, cita el New York Times.

Els tres van dipositar la seva fe, almenys en part, en les vacunes de fabricació xinesa de fàcil accés, que els permetrien implementar ambiciosos programes de vacunació quan gran part del món no les tenia.

Però en lloc d'estar lliures del coronavirus, els tres països han sofert repunts de les infeccions.

La Xina va iniciar la seva campanya de diplomàcia de vacunes l'any passat en comprometre's a proporcionar una injecció que seria segura i eficaç per a prevenir casos greus de covid-19. En aquest moment, era menys segur l'èxit que tindrien aquesta i altres vacunes per a frenar la transmissió.

Ara, exemples de diversos països suggereixen que les vacunes xineses poden no ser molt efectives per a prevenir la propagació del virus, particularment de les noves variants.

Les experiències d'aquests països posen al descobert una dura realitat que afronta el món postpandèmic: el grau de recuperació pot dependre de les vacunes que els governs administrin als seus ciutadans, precisa The New York Times.

A Seychelles, Xile, Bahrain i Mongòlia, del 50 al 68 per cent de la població ha estat completament inoculada, superant als Estats Units, segons Our World in Data, un projecte de seguiment de dades.

Els quatre es van situar entre els deu països amb els pitjors brots de covid la setmana passada, assenyala el rotatiu. I els quatre utilitzen principalment injeccions realitzades per dos fabricants de vacunes xinesos: Sinopharm i Sinovac Biotech.

«Si les vacunes són prou bones, no hauríem de veure aquest patró», va dir Jin Dongyan, viròleg de la Universitat d'Hong Kong.

Als Estats Units, al voltant del 45 per cent de la població està completament vacunada, principalment amb dosis elaborades per Pfizer-BioNTech i Moderna. Els casos han caigut un 94 per cent en sis mesos.

Israel va proporcionar injeccions de Pfizer i té la segona taxa de vacunació més alta del món, després de Seychelles. El nombre de nous casos confirmats diaris de Covid-19 per milió d'habitants a Israel és ara d'al voltant de 4,95.

A Seychelles, que depenia principalment de Sinopharm, aquest número supera els 716 casos per milió.

Disparitats com aquestes podrien crear un món en el qual tres tipus de països emergeixin de la pandèmia: les nacions riques que van usar els seus recursos per a assegurar les vacunes Pfizer-BioNTech i Moderna, els països més pobres que estan lluny d'immunitzar a la majoria dels ciutadans, i després les que estan completament inoculades però només parcialment protegides.

La Xina, així com les més de 90 nacions que han rebut les vacunes d'aquest país poden acabar en el tercer grup, bregant amb aquesta pandèmia durant mesos.

tracking