Diari Més

Fer-li una PCR al telèfon mòbil, un original mètode xilè per frenar la covid

El nostre telèfon rep l'exhalació quan parlem i hi tenim contacte digital, la qual cosa permet extreure'n mostres i fer proves molt precises

Les mostres es prenen dels telèfons per a fer les proves de coronavirus.

Fer-li una PCR al telèfon mòbil, un original mètode xilè per frenar la covidDiagnosis Biotech

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els nostres telèfons mòbils diuen més de nosaltres mateixos del que pensem i fins i tot podrien revelar si tenim covid-19, segons un estudi desenvolupat per científics xilens que van idear un original mètode per a testar el virus: fer una PCR a la pantalla d'aquests dispositius electrònics.

Es diu PoST, per les seves sigles en anglès 'Phone Screen Testing' i, segons la recerca, publicada en la revista científica anglesa 'eLife', és un mètode de confiança per a identificar pacients de covid-19, inclosos els asimptomàtics o presintomàtics, ja que aconsegueix en un 90% el mateix resultat que una PCR nasofaríngia.

«El dispositiu més personal, el telèfon, rep l'exhalació constant quan parlem i el contacte digital quan toquem la pantalla. És un fidel reflex del que portem dins», va explicar a Efe el doctor Luis Quiñones, acadèmic de la Universitat de Xile, que va coordinar el desenvolupament de la investigació.

El mètode va ser ideat per Rodrigo Young, un bioquímic xilè que treballa a la University College London, a Anglaterra, i va ser desenvolupat entre diverses institucions entre les quals destaca la Universitat de Xile i el londinenc Great Ormond Street Hospital.

El principal avantatge, va explicar Young a Efe, és que evita que una persona hagi de passar per un hisopat nasal, és un mètode de diagnòstic no invasiu, i a més és molt menys costós que altres tècniques perquè evita l'atenció hospitalària.

«La presa d'una mostra humana és el que fa més car a la prova de PCR, perquè la converteix en un test clínic, però aquest mètode és molt més barat i podria ser de gran ajuda per a traçar i combatre la pandèmia», va agregar l'investigador.

«L'hisop es passa sobre la pantalla del telèfon en lloc del nas i després s'analitza com amb una PCR normal per a detectar si hi ha rastres de l'ARN del virus», va aclarir a Efe l'acadèmica Alejandra Lavanderos, que va participar en la investigació.

100% eficaç en casos d'alta càrrega viral

Aquest mètode de testatge suposa també una bona alternativa a uns altres menys sensibles, com l'examen d'antígens, àmpliament utilitzat a tot el món, però que segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), té un alt risc de resultats positius falsos en els entorns de baixa prevalença.

L'equip de Young va testar al voltant de 1.200 persones, als qui van sotmetre tant a la prova de PCR convencional com al mètode PoST, i segons indica l'estudi, per als qui tenien molta càrrega viral, l'eficàcia de detecció va ser d'un 100% amb la mostra presa del seu telèfon mòbil.

En tant, per als qui tenien una càrrega viral menor, la detecció va ser del 80% o superior, i l'anàlisi d'especificitat, orientat a saber si la mostra de superfície detecta de manera correcta els casos negatius, va constatar que una eficàcia del 98%.

«El que té de bo el PoST és que aconsegueix detectar a les persones que estan emetent el virus, els qui el deixen en la pantalla, que són bàsicament els contagiants, aquells que estan fent que la pandèmia es mantingui viva», va agregar Young.

Útil per a detectar variants

Delta, Alhpa o Gamma són diverses dels ceps del SARS-CoV-2 que ha anat sumant l'OMS a la seva llista de variants qualificades com «de preocupació», i la seva traçabilitat ha suposat un desafiament a tot el món per la seva alta contagiositat i les dificultats logístiques que comporta haver de seqüenciar les mostres del virus.

És per això que l'equip del doctor Quiñones es va qüestionar i va indagar, amb resultats reeixits, si el mètode de PCR de la pantalla del telèfon mòbil serveix per a detectar aquests nous ceps.

Es va demostrar que el PoST és un procediment vàlid per a localitzar variants com la brasilera o sud-africana (les úniques que havien aparegut fins a aquest moment de la investigació), va agregar el doctor, i és potencialment efectiva contra la Delta, amb la qual es començarà a testar en els pròxims dies.

«La idea és que puguem crear una prova alternativa útil per a la salut pública, i ara haurà de seguir les etapes perquè les autoritats de Salut la validin», va concloure.

tracking