Diari Més

Salut Pública descarta donar Pfizer als majors de 60 vacunats amb AstraZeneca

En canvi als menors de 60 anys s'aconsella que la segona dosi sigui la de Pfizer

Imatge de les quatre vacunes disponibles en un punt de vacunació massiva.

vacunes, coronavirus, covid-19, pandèmia, virus, AstraZeneca, Moderna, Pfizer, JanssenEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió de Salut Pública recomana als majors de 60 anys vacunats amb una primera dosi d'AstraZenecaque completin la pauta en 12 setmanes amb aquesta mateixa marca i no ambPfizer, com aconsella als menors d'aquesta edat, ja que no existeixen els mateixos riscos per a tots dos grups de població.

Així es plasma en l'actualització 8 de l'Estratègia de Vacunació publicada avui pel Ministeri de Sanitat, que en alguna ocasió havia obert la porta a donar una segona dosi dePfizertambé als majors de 60 anys vacunats ambAstraZenecaen el cas que, davant els incompliments del laboratori amb els seus lliuraments, no hi hagués dosis del preparat per a tots.

El document recorda que el 18 de maig, després d'haver ampliat la pauta de 12 a 16 setmanes als vacunats ambAstraZenecamenors de 60, i davant els resultats positius llançats per l'estudiCombiVacs, impulsat per l'Instituto de Salud Carlos III, es va decidir immunitzar-los amb una segona dosi dePfizer.

Un dia després, davant les reticències d'un important nombre de comunitats autònomes i de la comunitat científica, es va acordar que aquelles persones que rebutgessinPfizerpoguessin ser vacunades ambAstraZenecasota la signatura d'un consentiment informat «davant el risc que per a la salut col·lectiva i individual suposaria que aquestes persones quedessin sense l'esquema complet de vacunació».

Sense que això hagi suposat -assegura Salut Pública- «una elecció de la vacuna en sentit estricte». «La vacuna a administrar no pot ser a demanda o elecció dels individus ni del personal sanitari, sota pena de soscavar els principis i valors ètics de l'Estratègia», insisteix el document.

A més deCombiVacs, l'actualització justifica aquesta decisió sobre la base d'altres estudis realitzats que avalen l'eficàcia de barrejar totes dues vacunes.

«En resum, s'observa una millor resposta immune d'anticossos neutralitzadors després de l'administració d'una vacuna d'ARNmcom segona dosi després d'haver administrat la primera dosi ambVaxzevriaen persones joves. Aquesta resposta és superior a l'administració de pauta de dues dosis ambVaxzevria», conclou.

No passa el mateix per al grup de 60 a 69 anys: «En aquest grup de població es recomana la utilització deVaxzevriaen pauta de dues dosis, amb una separació de 10-12 setmanes entre ambdues, ja que l'evidència disponible sobre l'aparició d'esdeveniments adversos de síndrome de trombosi ambtrombocitopeniaassociats a la vacunació, encara que existeix, és molt de menor que en la població amb menys de 60 anys».

Amb el que «no concorren, doncs, segons les evidències científiques actuals, les raons de seguretat que van fer que s'indiqués una pautaheterólogaen segona dosi per als menors d'aquesta edat».

Fins al passat 2 de juny, al Regne Unit s'havien administrat 24,5 milions de primeres dosis i 15,7 milions de segones dosis deVaxzevria; en total d'han detectat 372 casos d'aquests trombes (200 en dones i 169 en homes amb edats entre els 18 i els 93 anys) i només 23 després de la segona dosis. La letalitat és del 18% amb 66 defuncions.

A Espanya,Vaxzevriaestà contraindicada en persones que hagin presentat esdevenimentstrombóticsambtrombocitopeniao quadres «altament sospitosos» encara que no confirmats després de la primera dosi, així com en aquelles amb antecedents d'haver patit una síndrome de fugida capil·lar sistèmic.

Per les similituds en la seva patogènia amb latrombocitopeniainduïda per heparina, i fins que es disposi de major evidència, es desaconsella l'administració de les vacunes de vectors d'adenovirus -tambéJanssen-en persones amb antecedent detrombocitopeniainduïda per heparina.

Per contra, no es contempla en aquest moment la restricció d'ús d'aquestes dues vacunes en pacients amb factors de risc convencionals per a trombosi, fins i tot es recorda «el benefici de la vacunació per a aquests pacients, atès que la malaltia covid-19 s'associa, per si mateixa, a un augment d'esdevenimentsde trombosi».

tracking