Diari Més

Alex Arenas avisa de l'ascens de la variant delta, que serà dominant a Espanya en un mes

L'expert en dades de l'URV urgeix a vacunar a totes les franges d'edat per evitar que els contagis augmentin com al Regne Unit i Portugal

Un ciutadà se sotmet a una prova PCR

Catalunya declara 2.347 nous casos i 33 morts, amb 1.520 ingressats als hospitals (-27)ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'aparició de ceps del coronavirus a fins de 2020 va provocar un canvi en la pandèmia de Covid-19 a mesura que el terme «variants» va ingressar en el lèxic públic. L'acceleració de la variant delta a tot el món està plantejant dubtes sobre el seu origen, transmissibilitat, punts crítics i potencial de resistència a les vacunes.

Álex Arenas, físic expert en dades de la Universitat Rovira i Virgili, creu que en mes serà el cep dominant, segons El País. Arenas ha treballat durant tota la pandèmia amb models matemàtics, que són els que li porten a fer aquesta afirmació. A més, l'expert de la URV urgeixa vacunar a totes les franges d'edat per a evitar que els contagis augmentin com ha passat al Regne Unit i Portugal.

A Catalunya ja representen el 20% dels casos. «A Espanya les dades no són tan clars, però amb aquesta expansió a Catalunya es pot inferir que a mitjan juliol serà predominant», diu Arenas.

Els experts creuen que aquesta variant, apareguda a l'Índia, serà la dominant a Espanya en aproximadament un mes. «Arriben variants noves i quan una és més transmissible que l'anterior substitueix a l'altra. És el que va succeir en el seu moment amb l'alfa», va dir a El País Clara Prats, investigadora del grup de biologia computacional i sistemes complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Què sabem d'aquesta variant delta?

JasonKindrachukiSouradetShaw, viròlegs de la Universitat deManitoba, al Canadà, han publicat un article enTheConversationon analitzen en profunditat els detalls sobre la variant delta.

«Mitjançant la seqüenciació del genoma, podem determinar ordres específics de gens individuals i els nucleòtids que componen els brins d'ADN i ARN», expliquen.

«Si pensem en el virus com un llibre, és com si totes les pàgines estiguessin tallades a trossos. La seqüenciació ens permet determinar totes les paraules i oracions en el seu ordre correcte. Les variants es diferencien entre si en funció de les mutacions. Per tant, dues còpies del llibre serien 'variants' si una o més de les peces retallades fossin diferents», diuen.

Els experts recorden que «l'aparició de variants preocupants, en les quals les mutacions han donat lloc a l'alteració de les característiques del virus (major transmissió i gravetat de la malaltia, menor eficàcia de la vacuna, fallades en la detecció) han tingut conseqüències perjudicials per a la salut».

«La variant delta és una variant preocupant també coneguda com a B.1.167.2 i és un dels tres subllinatges coneguts de B.1.167. Segons els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units, la variant cèltica es va detectar per primera vegada a l'Índia al desembre de 2020», recorden.

Més transmissible

«Una de les característiques definitòries de la variant Delta ha estat la transmissibilitat millorada amb augments estimats en un 40-60% per sobre de la variant alfa», diuen els experts, que afegeixen que «dades recents d'Escòcia van suggerir que el risc d'hospitalització es va duplicar després de la infecció amb delta (en comparació amb alfa), especialment en aquells amb cinc o més afeccions de salut. Es va observar un major risc d'hospitalització a partir de dades a Anglaterra», expliquen.

«L'evidència suggereix que delta va jugar un paper important en l'augment de casos de Covid-19 observats a l'Índia en 2021. Des de llavors, aquesta variant s'ha estès a nivell mundial. Fins al 14 de juny, la variant delta s'havia detectat en 74 països, representava més del 90% dels casos nous al Regne Unit i almenys el 6% del total de casos als EUA, amb estimacions de fins al 10%, escriuen els experts en el seu article.

Com respon la vacuna a la variant delta

«Les primeres anàlisis del Regne Unit sobre l'eficàcia de la vacuna contra la variant delta han proporcionat un cert optimisme. Les dades d'Escòcia van indicar que la vacunació ambAstraZenecaoPfizerva reduir les hospitalitzacions i les infeccions, encara que menys que amb la variant alfa», van dir els autors canadencs.

«No obstant això, l'evidència suggereix que les vacunes de dues dosis ambAstraZenecaoPfizervan reduir les hospitalitzacions en un 92% i un 96%, respectivament. La protecció contra la malaltia simptomàtica es va reduir en un 17% per a delta en comparació amb alfa amb una sola dosi de vacuna. Es van observar reduccions modestes en l'efectivitat contra la malaltia simptomàtica després de dues dosis de vacuna», van dir.

En conclusió, els experts canadencs van dir que «la propagació de la variant delta ha fet que vacunar a les persones amb dues dosis sigui un objectiu important de la política de salut pública, i aquests resultats el recolzen. No obstant això, les primeres dosis semblen proporcionar una protecció substancial contra malalties greus que requereixen hospitalització».

tracking