Diari Més

Viatjar amb avió no exposa als vacunats contra la covid-19 al risc de patir una trombosi

Per les xarxes, a Espanya, ha circulat que les aerolínies volien prohibir volar als vacunats

Passatgers a l'Aeroport del Prat.

Una vintena de països europeus imposen restriccions als viatgers provinents d'EspanyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Viatjar amb avió no exposa als vacunats contra la covid-19 a el risc de patir una trombosi, com asseguren missatges difosos a Espanya en xarxes socials que enganyen a l'afirmar falsament que les aerolínies estudien per aquest motiu prohibir volar als vacunats.

En els últims dies han circulat a través de xarxes socials com Facebook i, especialment, Twitter, missatges que asseguren que les aerolínies «estan avisant als clients» que, si viatgen en avió i han estat vacunats contra la covid-19, pateixen un «gran risc» de contraure «coàguls de sang pel sèrum experimental d'ARNm».

«Les aerolínies estan ara discutint la seva responsabilitat i què fer amb els vacunats, ja que no poden volar per ser un risc per a la salut», afirmen algunes d'aquestes publicacions, abans de concloure: «Sembla que no es permetrà volar a ningú que estigui vacunat».

DADES: En realitat, la vacunació no pot provocar trombes pel fet de viatjar en avió i les companyies aèries no han advertit als seus clients que amb les vacunes corren un gran risc de trombosi ni estan estudiant prohibir volar als vacunats, com confirmen representants internacionals d'aquest sector.

Cap aerolínia estudia rebutjar a passatgers vacunats

Fonts de l'Associació Internacional de l'Transport Aeri (IATA) consultades per EFE subratllen que aquesta organització «no té coneixement que cap aerolínia estigui considerant rebutjar als passatgers vacunats causa d'un risc de trombosi» i tampoc que s'estiguin «celebrant reunions» entre companyies aèries per aquest assumpte.

Després de recalcar que el grup assessor per a qüestions mèdiques de IATA «no té aquest assumpte en la seva agenda», les mateixes fonts precisen que cap publicació científica coneguda suggereix que pugui provocar algun impacte en els viatges aeris el tipus de trombosi detectat com a efecte secundari poc comú en algunes vacunes.

Insisteixen per tant en deixar clar que la IATA defensa que les persones vacunades «tinguin llibertat per viatjar sense restriccions».

Les companyies aèries defensen la vacunació

De la mateixa manera, fonts de Airlines for Europe (A4E), associació que representa més del 70 per cent de l'trànsit aeri europeu, expliquen també a EFE que «no s'estan duent a terme discussions d'aquest tipus entre les aerolínies per prohibir o evitar que viatgin viatgers vacunats o no vacunats».

«Per contra, les aerolínies a Europa estan pressionant perquè no es discrimini entre sotmesos o no a test, vacunats o no vacunats» pel que fa a restriccions i lliure circulació, precisen aquestes fonts.

En aquest punt, indiquen que els certificats de vacunació i el Certificat Covid Digital (DCC) a la UE exerceixen «un paper important per permetre viatges segurs» i s'utilitzaran cada vegada més a mesura que més països «comencin a flexibilitzar les restriccions de viatge».

A part de destacar que l'afirmació viralizada en xarxes socials és falsa, A4E recorda que «les vacunes són una part fonamental de la gestió de la pandèmia», de manera que «l'augment dels nivells de vacunació permet el retorn gradual de la lliure circulació , inclosos els viatges en avió».

Trombes associats a immobilitat, no a vacunes

A més, el tipus de trombosi que puguin patir de manera excepcional alguns passatgers en determinades circumstàncies en vols llargs no té res a veure amb el detectat en casos molt excepcionals entre els immunitzats amb algunes vacunes.

Consultada per EFE, la Societat Espanyola de Trombosi i Hemostàsia (SETH) assenyala que no hi ha cap evidència que la vacuna pugui provocar algun tipus de risc addicional de trombosi en un passatger de línia aèria.

El president de la SETH, Joan Carles Reverter, aclareix que les trombosi associades a la vacuna són «diferents a les habituals que es donen en els viatges» i es produeixen «amb disminució del nombre de plaquetes i en territoris atípics», de manera que «no s'associen als factors de risc de les trombosi habituals i no es potencien per aquests».

El fenomen identificat com a efecte advers molt rar en les vacunes anticovid d'AstraZeneca i Janssen és conegut com trombocitopènia trombòtica immunitària (VITT) i és un trastorn diferent a el dels trombes en una cama (trombosi venosa profunda) o en un pulmó (embòlia pulmonar) que són un risc per a algunes de les persones que romanen immòbils en viatges llargs.

Fonts de IATA detallen que la trombosi venosa i l'embòlia són trastorns que poden estar associats amb la immobilitat, en particular després d'una cirurgia, una lesió en una extremitat o bé, de vegades, després d'estar assegut molt de temps durant el viatge, però passa generalment quan aquesta circumstància se suma a altres factors de risc preexistents.

Entre aquests factors hi ha els embarassos, els anticonceptius orals, certs càncers, el sobrepès, les venes varicoses i trastorns subjacents de el sistema de coagulació. Els casos que es produeixen en viatges de llarga distància (aeris, ferroviaris o per carretera) solen ocórrer perquè hi ha factors previs com aquests i, quan són coneguts, es poden receptar medicaments per reduir el seu risc.

Com evitar la 'Trombosi del viatger'

De manera que l'únic risc addicional de trombosi que afronta el passatger d'un avió pel fet de ser-ho no té a veure amb les vacunes, sinó amb la immobilitat. Com evitar-ho?

El doctor Reverter aconsella que, en un vol superior a les tres hores (o un viatge igual de llarg per carretera, en tren o en vaixell), n'hi hauria prou que el passatger «s'aixequés i fes una mica d'exercici, com unes tres o quatre esquats, cada dues hores, o caminés un parell de minuts».

«En els pacients de molt alt risc estaria indicada una dosi d'heparina de baix pes molecular, a dosis de profilaxi, una o dues hores abans del vol», afegeix el president de la SETH.

No hi ha trombes com reacció a les vacunes d'ARNm

Finalment, les afirmacions virals adverteixen contra el risc de trombosi per «el sèrum experimental d'ARNm», però ni els preparats que s'inoculen són experiments (tots ells compten amb l'aprovació de les agències del medicament dels països on s'administren) ni s'han identificat casos de trombosi entre els efectes adversos de les vacunes d'ARN missatger.

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) va confirmar el 7 d'abril que la trombocitopènia havia d'incorporar a la llista de reaccions adverses de la vacuna d'AstraZeneca com a efecte secundari «molt estrany» i el 20 d'abril també va identificar vuit casos de trombosi com a reacció molt infreqüent a la immunització amb Janssen, però cap de les dues són vacunes d'ARN missatger.

El comitè de seguretat (PRAC) de l'EMA vigila estretament si pogués haver-hi també trombes com a efectes secundaris molt rars de les vacunes de Pfizer / BioNTech i de Moderna, basades en ARNm, però els casos notificats fins ara presenten una freqüència menor que entre els no vacunats i no segueixen el patró clínic d'AstraZeneca i Janssen.

tracking