Diari Més

Societat

Sant Joan, la pitjor nit de l'any pels nostres animals de companyia

Per combatre la por als petards et donem un seguit de consells perquè el teu animal de companyia no ho passi tan malament

Imatge d'un gos badallant.

Els signes que revelen que el teu gos està estressatPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Comença l'època de revetlles i després d'un 2020 marcat per les restriccions per frenar els contagis de la pandèmia de la covid-19, són moltes les persones que esperen el Sant Joan de 2021. Els petards seran, de nou, els protagonistes de la revetlla.

I per altra banda, els animals són els grans 'perjudicats' per aquesta celebració. El pànic i el terror dels animals pel fort soroll i inesperat dels petards, produeix que alguns gossos passin una de les pitjors nits de l'any. A més, els dies posteriors a les revetlles els centres d'acollida d'animals es troben amb molts gossos i altres animals que s'han escapat pel terror que els hi provoca el so del petard.

Per combatre la por i fer més amena la nit de Sant Joan, et donem un seguit de consells perquè el teu animal de companyia no ho passin tan malament.

Primer cal entendre que els gossos tenen pànic als forts sorolls com el dels coets a causa de la seva sensibilitat auditiva, poden escoltar fins a 60.000 Hz. Associen el so del petard, fort i inesperat amb perill immediat. Per tant, es produeix una situació d'estrès que augmenta a mesura que es tiren més i més petards.

El responsable de l'animal és el seu referent de seguretat. Per tant, si tens un gos, mostra't calmat i així li transmetràs aquesta sensació de calma i de què no passa res.

Mai el deixis lligat, no pensis que fer-ho evitarà que escapi i que és el millor per ell. De fet, es poden escapolir en una situació de pànic extrem. A la vegada, si els tenim lligats el pànic i impotència davant la situació de por extrem que viuen pot ser perjudicial.

Els passejos durant el dia de Sant Joan, quan ja es poden escoltar pel carrer els primers petards, han de ser tranquils i evitant tensar la corretja. És molt recomanable sortir a passejar en els moments que siguin més tranquils. Sobretot cal respectar la decisió de l'animal, per exemple si es vol amagar cal deixar-li fer.

Un altre consell és crear una zona de seguretat. Un lloc a casa on es pugui amagar quan hi hagi molt soroll, com un transportí caní o una senzilla capsa de cartó.

Si veus que el teu gos mostra un nivell elevat d'ansietat pots intentar jugar amb ell amb la seva joguina preferida o donar-li el seu menjar preferit per tal de distreure'l i fer-lo sentir segur i confortable.

Un altre 'truc' pot ser el de deixar la televisió o la ràdio encesa i tancar les finestres.

Però el que donarà més seguretat al teu gos és que estiguis a casa amb ell durant la revetlla.

Pel que fa als gats, és recomanable tancar-los durant la nit, encara que estiguin miolant. També és recomanable tancar les finestres perquè no arribi el soroll ni els gats puguin saltar-hi.

Tot i aquests consells si el teu animal de companyia té ansietat greu,cal visitar el veterinari per tal que t'aconselli sobre la possibilitat d'administrar un producte per fer que el gos estigui més relaxat i tranquil. Hi ha molts productes al mercat, fins i tot alguns creats expressament per combatre la fòbia al soroll. És important, però, no fer-ho de manera autònoma i visitar un professional que ens concretarà la dosi i la manera d'administrar el producte seleccionat.

tracking