Diari Més

Les vacunes de Pfizer i Moderna no provoquen infertilitat masculina, segons un estudi

La desconfiança amb les vacunes és un dels problemes que als EUA han fet reduir les inoculacions

Pla detall de la vacuna Moderna.

vacuna ModernaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les vacunes de Pfizer i Moderna contra el nou coronavirus són «segures per a la reproducció masculina» i no tenen un impacte negatiu en la fertilitat dels homes, segons un estudi elaborat per la Universitat de Miami (UM) i divulgat aquest dijous a la'Revista de l'Associació Mèdica Nord-americana' (JAMA).

«Som els primers a examinar si hi ha algun impacte de la vacuna de la covid-19 en el potencial de fertilitat masculina, i no el trobem», ha declarat en una trobada virtual el científic Ranjith Ramasamy, responsable de l'estudi publicat avui.

Les troballes i l'estudi clínic suggereixen que les vacunes de Pfizer o de Moderna no van produir efectes adversos reproductius en els homes participants que van rebre la vacuna.

Això «podria tenir enormes implicacions per reduir la vacil·lació davant la vacunació» per part de les persones, segons Ramasamy, professor i director de el Programa d'Urologia Reproductiva de la Facultat de Medicina Miller de la UM.

L'equip de científics no va estudiar els efectes de la vacuna monodosi contra la covid-19 de Johnson & Johnson.

Ramasamy va explicar en un esdeveniment virtual que ell i el seu equip de la Facultat Miller van examinar a 45 voluntaris homes saludables entre les edats de 18 i 35 anys i van avaluar els paràmetres de l'esperma abans i després de vacunar.

La vacuna no impacta en la fertilitat masculina

«Cap dels participants en l'estudi va mostrar cap minva en els paràmetres d'esperma», ha destacat l'autor principal de l'informe.

La conclusió, va afegir Ramasamy, és que les «vacunes contra la covid-19 semblen ser segures per a la fertilitat masculina».

Els voluntaris, que no tenien problemes de fertilitat a l'inici de l'estudi, van proporcionar una mostra de semen abans de rebre la primera dosi de la vacuna Pfizer o Moderna i van lliurar una altra mostra uns 70 dies després de la segona dosi.

«Aquest és el cicle de vida complet dels espermatozoides i 70 dies és temps suficient per veure si la vacuna afecta els paràmetres del semen», va dir Daniel C. González, estudiant de l'esmentada facultat i un dels participants en l'elaboració de l'estudi .

«Vàrem mesurar el volum de semen, la concentració d'espermatozoides i la quantitat total d'espermatozoides en moviment i vam descobrir que no hi havia disminucions en cap dels paràmetres en comparació amb l'anàlisi de referència», va dir González.

L'estudi de l'equip de Ramasamy demostra que no hi ha cap evidència, ni real ni teòrica, que la vacuna contra aquesta malaltia causi infertilitat.

Acabar amb la desconfiança

A més, aquestes troballes científics serviran per acabar amb «la vacil·lació sobre la vacuna (...), una barrera per posar fi a la pandèmia de la covid-19.

«Creiem que part d'aquesta vacil·lació es deu a l'opinió pública sobre si la vacuna podria afectar negativament la fertilitat», cosa que queda descartat amb aquest estudi, ha apuntat Ramasamy.

Els primers assaigs clínics rigorosos de les vacunes d'ARNm BNT162b2 (Pfizer) i ARNm-12732 (Moderna) que van ser permeses en aquesta situació d'emergència per l'Administració d'Aliments i Fàrmacs (FDA) dels EUA no avaluaven la seva possible «toxicitat reproductiva», segons Ramasamy.

Per això, tot i la «alta eficàcia i els pocs esdeveniments adversos trobats en els assajos clínics», només el 56% de les persones als Estats Units volia rebre la vacuna.

L'estudi, que va concloure el passat 24 d'abril, es va dur a terme entre el 17 de desembre i el 12 de gener passats i la mitjana d'edat dels 45 participants voluntaris va ser de 28 anys.

Altres científics de la Facultat Miller de la UM implicats en l'elaboració de l'estudi són Daniel E. Nassau, expert en urologia reproductiva; Kajal Khodamoradi, professor d'investigació clínica; Emad Ibrahim, professor assistent d'Urologia i cirurgia neurològica; Ruben Blachman-Braun, uròleg, i Jesse Ory, expert en urologia reproductiva.

tracking