Diari Més

La covid va deixar sense diagnosticar més de 14 milions de patologies el 2020 a Espanya

S'han desprogramat 570.000 cirurgies

Pla general de llits al nou espai annex a l'Hospital Germans Trias i Pujol.

Catalunya desprograma el 25% de les operacions quirúrgiques no urgents per la covid-19ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia i l'ocupació excessiva dels hospitals ha obligat a desprogramar 570.000 cirurgies en els centres del Sistema Nacional de Salut (SNS), segons un estudi de la consultora del sector de la salut IQVIA, que indica que el 2020 va haver-hi més de 14 milions de patologies no diagnosticades.

L'estudi, realitzat amb dades de més de 100 hospitals de l'SNS, assenyala que la covid va fer que el percentatge d'operacions realitzades caigués un 18% respecte a 2019 i que un de cada quatre nous diagnòstics no es realitzessin en relació a anys anteriors.

En un comunicat, la consultora adverteix que «les incipients anàlisis del primer trimestre de 2021, amb els hospitals condicionats per l'onada de covid-19 posterior al Nadal, no fan sinó contribuir a augmentar aquestes xifres».

Segons l'informe, durant el 2020 el pitjor moment de retard de cirurgies va arribar en la primera onada, quan es van registrar caigudes d'entre el 40% i el 80% en relació amb 2019.

L'estudi alerta de la preocupant caiguda del nombre de nous diagnòstics l'any passat, ja que, a diferència de l'activitat quirúrgica programada, on la major part d'intervencions són electives amb baix risc vital, en aquest cas hi ha patologies greus no detectades.

És el cas de l'oncologia, amb una caiguda de nous diagnòstics del 13%, malalties del sistema nerviós (un 26% menys) o patologia respiratòria, la més afectada, amb baixades mitjanes del 45%.

Davant aquesta situació, l'estudi adverteix que els pacients que no han estat diagnosticats i tractats al ritme que deurien en el 2020 entraran en l'SNS amb una salut molt més deteriorada i, en algunes ocasions, en estadis més avançats de la malaltia, la qual cosa dificultarà la seva recuperació.

Davant aquesta situació, el director d'IQVIA Healthcare, Carles Illa, assegura que és una bona oportunitat per a millorar el sistema de salut en dues àrees: «l'optimització del rendiment quirúrgic i l'ús de models predictius».

tracking