Diari Més

Descobreixen una nova via de fer front a la infecció per covid-19

Les primeres proves de laboratori han aconseguit reduir la propagació de la infecció en un 99,5%

Charlotte Lefèvre, Liliana Echavarría y Nerea Irigoyen, participants a la investigació.

Descobreixen una nova via de fer front a la infecció per covid-19

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un nou enfocament terapèutic per a fer front a la covid-19 se centra en la resposta cel·lular del cos davant el virus, en lloc de lluitar directament contra ell, amb el que s'ha aconseguit, en cèl·lules de laboratori, reduir la propagació de la infecció en un 99,5%.

Aquesta nova estratègia contempla la combinació de dos fàrmacs que, si es considera segura per a l'ús en persones, no impediria la infecció, però els símptomes serien molt més lleus i acceleraria la recuperació, indica un estudi que signa un equip de la Universitat de Cambridge, dirigit per l'espanyola Nerea Irigoyen.

Els enfocaments actuals per a tractar la infecció es dirigeixen al propi virus amb fàrmacs antivirals, mentre que aquest se centra en la reparació dels danys cel·lulars i és eficaç en models de laboratori.

El virus que causa la covid-19 activa una resposta en les nostres cèl·lules i l'equip va descobrir que les tres branques d'una via de senyalització denominada «resposta a les proteïnes desdoblades» (UPR, per les seves sigles en anglès) s'activen en les cèl·lules conreades en laboratori infectades pel SARS-CoV-2.

A més, va comprovar que la inhibició de la UPR per a restaurar la funció normal de la cèl·lula mitjançant fàrmacs reduïa significativament la replicació del virus, segons l'estudi que publica Plos Pathogens.

«Mitjançant l'ús de fàrmacs vam ser capaços de revertir l'activació d'aquesta via cel·lular específica, i això va reduir la producció de virus dins de les cèl·lules gairebé per complet, cosa que significa que la infecció no va poder estendre's a altres cèl·lules», va dir Irigoyen.

Per a la viròloga, «això té un interessant potencial com a estratègia antiviral contra el SARS-CoV-2».

L'equip ha fet el seu treball amb cultius cel·lulars en laboratori i el següent pas és provar el tractament en models de ratolí.

El tractament amb un fàrmac dirigit a una de les vies de la UPR va tenir «un cert efecte» en la reducció de la replicació del virus, però l'ús conjunt de dos -Ceapin-A7 i KIRA8- per a atacar simultàniament a la via «va reduir la producció de virus en les cèl·lules en un 99,5%».

Aquest és el primer estudi que demostra que la combinació de dos fàrmacs té un efecte molt major sobre la replicació del virus en les cèl·lules que un sol fàrmac, destaca la Universitat de Cambridge.

Els medicaments antivirals que s'utilitzen actualment per a tractar la covid-19, com el remdesivir, es dirigeixen a la replicació del virus, però si aquest desenvolupa resistència a aquests fàrmacs, deixaran de funcionar.

En canvi, el nou tractament se centra en la resposta de les cèl·lules infectades, la qual cosa no canviarà encara que sorgeixin noves variants, perquè el virus necessita aquesta resposta cel·lular per a replicar-se.

Els científics també volen veure si funciona contra altres virus i malalties com la fibrosi pulmonar i els trastorns neurològics, que també activen la resposta de la UPR en les cèl·lules.

«Esperem que aquest descobriment permeti el desenvolupament d'un fàrmac antiviral d'ampli espectre, eficaç en el tractament de les infeccions per altres virus, a més del SARS-CoV-2. Ja hem descobert que també té efecte sobre el virus del Zika. Té el potencial de tenir un gran impacte», va dir Irigoyen.

tracking