Diari Més

Quan es tarda a estar protegit contra la covid-19 després de rebre la vacuna?

La resposta varia segons el fàrmac inoculat

Dosis de vacunes de Pfizer llestes per a ser administrades.

Sanitat distribueix aquest dilluns 1,7 milions de dosis de la vacuna de PfizerEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les vacunes contra la covid-19 estan a l'ordre del dia, però una de les qüestions que es plantejaven abans del procés de vacunació que estem vivim a escala mundial era quan aconseguirien les persones vacunades el nivell més alt de protecció un cop rebuda la pauta completa.

La resposta varia segons el fàrmac inoculat. Amb Pfizer la protecció màxima s'assoleix7dies després de rebre la pauta completa, amb el fàrmac de Moderna són14dies i amb AstraZeneca 28.

Pfizer:7dies després de la segona dosi

Aquesta és la vacuna més distribuïda a l'Estat i consta de dues dosis separades en21dies. Una setmana després de rebre la pauta completa,29dies després de rebre la primera dosi, s'arriba a la màxima protecció.

L'eficàcia de Pfizer és del 95%, això significa que les persones vacunades tenen un 95% menys de risc d'emmalaltir per covid-19. Diversos estudis, però, indiquen que després de rebre la primera dosi la vacuna ja és efectiva entre un 90 i un 94%.

Moderna:14diesdesprésde la segona doi

La vacuna de Moderna també necessita dues dosis, en aquest cas és necessari un interval de28dies i la màxima protecció s'assoleix dues setmanes després de rebre la segona dosi. Els assaigs demostren que té una eficàcia del 95%.

AstraZeneca:28dies després de la segona dosi

Aquesta és la vacuna que méstardaenfer efecte, i això és a causa de la pauta d'administració que preveu un interval d'entre 4 i 12 setmanes entre les dues dosis necessàries. El recomanat, però, és esperar les12setmanes a posar-se la segona dosi. A més, cal esperar28dies després de rebre la pauta completa, per obtenir una efectivitat màxima. Això significa que des del moment que es posa la primera dosi, cal esperar111dies, tres mesos i mig, per tenir una protecció màxima.

Tot i aquesta espera, els estudis demostren que la segona dosi la vacuna ja té una eficàcia del 79%, altres estudis eleven aquest percentatge al 89%.

Janssen:14dies després de l'única dosi

L'efectivitat deJanssenés menor que la que generen les altres vacunes, ja que els assaigs clínics indiquen una efectivitat del 67%. El fàrmac aporta la màxima protecció dues setmanes després de rebre el vaccí.

tracking