Diari Més

Brussel·les obre l'aixeta dels fons europeus per a Espanya, que rebrà 69.500 milions

Sánchez anuncia una Conferència de Presidents autonòmics al juliol per parlar del pla de Recuperació

Reunió de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a Madrid per l'aprovació de pla espanyol.

Brussel·les obre l'aixeta dels fonts europeus per a Espanya, que rebrà 69.500 milionsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea ha donat llum verda aquest dimecres al pla de recuperació d'Espanya per accedir a 69.500 milions d'euros dels fons europeus, tots ells en subvencions, els pròxims sis anys. L'aprovació del pla, el segon que rep el vistiplau de Brussel·les, obre la porta a l'arribada dels 9.000 milions d'euros de prefinançament a finals de juliol, segons preveuen fonts comunitàries. En l'avaluació, Brussel·les destaca que el pla espanyol compleix els objectius mínims destinats a la transició ecològica i digital i avala les reformes en el mercat laboral i el sistema de pensions, malgrat admetre que el «disseny final» no està encara tancat. Ara, el pla ha de ser aprovat pels ministres de Finances, cosa que es preveu per al 13 de juliol.
En l'avaluació, la Comissió Europea ha conclòs que el pla espanyol compleix els 11 criteris necessaris per a l'aprovació. Subratlla que el 40% dels diners van a parar a transició ecològica –el mínim exigit a la regulació és el 37%- i el 28% a la transició digital, per sobre del 20% demanat. D'altra banda, l'executiu comunitari avala la inclusió d'inversions en innovació i recerca, així com en política social, sanitat i educació.

A més, l'executiu europeu considera que el pla també compleix un «extens conjunt» de recomanacions econòmiques i socials fetes a Espanya en els últims dos anys. Entre els compromisos establerts al pla, Brussel·les destaca la reforma del sistema de pensions per «preservar la seva adequació i la sostenibilitat a llarg termini» tot «donant suport una vida activa més llarga». La reforma final, apunta l'executiu comunitari, està «subjecta al resultat del procés de diàleg social».

L'avaluació també avala la reforma del sistema fiscal, la transformació del sector del turisme, l'ajuda per a la digitalització de les pimes i una llei per a la creació d'empreses.

La Comissió Europea també avala les mesures per «preservar» l'ocupació amb mesures per abordar la dualitat del mercat laboral, la precarietat i mesures per «reforçar les polítiques d'ocupació actives». «El pla preveu accions per reduir els contractes temporals en els sectors privat i públic», diu Brussel·les, que afegeix que les reformes del mercat laboral, com en el cas de les pensions, estan «subjectes» al diàleg amb els actors socials i, per tant, encara no completament concretades.

Sobre el fet que tant les reformes del sistema de pensions com de mercat laboral no estiguin completament detallades, fonts comunitàries admeten que «el disseny final no està encara fixat», però remarquen el procés de diàleg amb els agents socials com «crític» perquè les reformes siguin un «èxit». Tanmateix, les mateixes fonts subratllen que en el pla sí que estan «clars» els «objectius» que s'aspiren a aconseguir i els «components» de les propostes.

Els pagaments

Fonts comunitàries preveuen que els ministres de Finances de la Unió Europea puguin aprovar el pla espanyol en la trobada del 13 de juliol, cosa que permetria que el prefinançament de 9.000 milions d'euros arribés a l'Estat a finals de juliol. El següent pagament, de 10.000 milions d'euros, es preveu al desembre d'aquest any i el pròxim, que seria de 12.000 milions d'euros, entre la primavera i el juny del 2022. És per accedir a aquest últim quan serà necessari que Espanya implementi les reformes en el mercat laboral, segons indiquen les mateixes fonts. Els estats poden demanar desemborsaments dues vegades l'any i es fan si demostren haver aconseguit els objectius.

Sánchez anuncia una Conferència de Presidents

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres que convocarà al juliol una Conferència de Presidents autonòmics per parlar del pla de Recuperació i «tractar-lo amb ells, perquè ells també en són protagonistes igual que els milers d'alcaldes i alcaldesses del nostre país». Ha recordat que aquest és «un pla de país». Es tracta, segons Sánchez, de resoldre tots els dubtes dels governs autonòmics perquè el pla es faci realitat. «Al govern li incumbeix en primera persona, però també a totes les CCAA, ajuntaments, diputacions, organitzacions empresarials i treballadors del nostre país», ha destacat.
Sánchez ha fet aquestes manifestacions en roda de premsa conjunta amb la presidenta de la ComissióEuropea, Ursula von der Leyen, un cop la Comissió ha donat llum verda al pla de recuperació espanyol per valor de 69.500 milions d'euros.

El president espanyol ha apuntat que un cop fet aquest pas, en «en menys de quatre setmanes» el Consell Europeu es pronunciï en la mateixa direcció per «oficialitzar» l'aprovació del pla de Recuperació.

Segons Sánchez, l'objectiu del seu govern és que la recuperació sigui «justa, ràpida» i que «no deixi ningú enrere». «Centrarem totes les nostres energies en complir-lo any a any fins al 2023», ha sentenciat.

En aquest sentit, ha qualificat el d'aquest dimecres com un «dia històric» on l'aprovació dels plans de recuperació obren «una nova forma d'entendre la Unió» i de «cooperar units i donar resposta al que hem de fer per la societat».

En roda de premsa conjunta a la seu de Red Electrica Espanyola, ha afirmat que gràcies al pla es veurà com en els pròxims anys «un model energètic cada vegada més del passat és substituït per un model del futur», on «la transició ecològica serà capil·lar».

tracking