Diari Més

La Comissió de Salut Pública analitzarà aquesta tarda la relaxació de l'ús de la mascareta en exteriors

També hi ha sobre la taula una proposta d'actuació sobre la vacunació de les persones que es traslladin a una altra comunitat per vacances

Imatge de gent amb mascareta passejant per Reus.

mascareta, Reus, gent, coronavirurs, covid-19Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió de Salut Pública abordarà aquesta tarda una proposta d'actuació sobre la vacunació de les persones que es traslladin a una altra comunitat temporalment per vacances així com la relaxació de l'ús de la mascareta en espais exteriors i sota unes certes condicions.

Aquest òrgan, format pels directors generals del Ministeri de Sanitat i les comunitats, ja va posar sobre la taula la setmana passada l'assumpte de la vacunació a turistes i va decidir donar-se una altra setmana per concloure una proposta d'actuació.

Són diverses les regions que s'han mostrat favorables a aquesta proposta, com Andalusia, Cantàbria, La Rioja, Navarra o Galícia, encara que en general es demana una estratègia coordinada, que haurà de ser analitzada al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, sobretot per la redistribució de les dosis assignades a cada autonomia en funció de la seva població flotant a l'estiu.

Des de Sanitat, el director del Centre de Coordinació d'Alertesi Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va recordar ahir la necessitat de treure's la targeta de desplaçat, si bé s'estan estudiant «més alternatives» que s'elevaran finalment al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

Sobre la taula dels directors generals també hi ha la desescalada de l'ús de la mascareta en espais exteriors; segons va avançar ahir Simón, es dóna la «situació adequada» per a deixar de portar-la posarda en espais oberts, un pas que «es farà aviat», encara que no va posar data.

L'epidemiòleg porta setmanes apuntant a aquesta possibilitat però només «en algunes situacions, no en totes», i fins i tot en llocs amb altes cobertures vacunals com són les residències; ahir va indicar que l'evolució continua sent bona però no en tots els grups d'edat per la falta d'immunització en els més joves.

Va precisar que la retirada de la mascareta serà «progressiva» i a mesura que avanci la vacunació: «Si bé podria donar-se una situació adequada per a no utilitzar-la en exteriors, als interiors és encara probablement molt necessari», va resoldre.

Diverses autonomies han reclamat ja que l'ús de la mascareta deixi de ser obligatòria a l'aire lliure, una imposició regulada en la llei de nova normalitat aprovada definitivament el mes de març passat.

La norma imposa el seu ús en exteriors fins i tot quan hi ha distància de seguretat pel fet que en el seu tràmit parlamentari al Senat es va introduir una esmena del PSOE que així ho fixava.

Sanitat i comunitats van flexibilitzar aquesta imposició a l'Interterritorial i és el que s'ha vingut aplicant en algunes autonomies malgrat que una lectura literal de la norma continua obligant el seu ús en aquestes circumstàncies, per la qual cosa és necessària una modificació d'aquesta.

tracking