Diari Més

L'OMS estudia problemes de cor en pacients vacunats amb Pfizer

Han arribat casos des dels Estats Units i Israel

Imatge de la seu de la farmacèutica Pfizer a Nova Work.

Una quarta part dels beneficis de Pfizer d'aquest 2021 seran gràcies a la vacuna anticovidEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) estudia els esporàdics casos de problemes de cor –miocarditis i pericarditis– succeïts després de la vacunació amb dosi de Pfizer enfront de la covid-19.

La subdirectora general de l'OMS per a l'Accés a Medicaments i Productes sanitaris, Mariângela Simão, ha declarat aquest dilluns en roda de premsa que «han arribat casos des dels Estats Units i Israel fins ara. Continuem investigant si és està relacionat amb la vacuna o és part de la distribució normal».

Per la seva banda, el director Executiu del Programa d'Emergències Sanitàries de l'OMS, Mike Ryan, ha tranquil·litzat a la població: «si bé són notables i necessiten un seguiment aquests han estat casos lleus autolimitats».

Al fil, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri de Sanitat, ha assenyalat que «no es pot establir que existeixi una relació causal entre l'aparició de miocarditis o pericarditis i la vacunació» contra la covid-19.

El Comitè per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància europeu (PRAC) de l'Agència Europea del Medicament (EMA) va iniciar aquesta avaluació després de fer-se públics els casos esdevinguts a Israel. La majoria no van ser greus, es van resoldre en uns dies i en la seva majoria van afectar homes joves (menors de 30 anys), començant els símptomes uns dies després de l'administració de la vacuna, gairebé tots després de rebre la segona dosi de la vacuna de Pfizer.

Aquestes patologies es presenten habitualment en la població general, sovint es relacionen amb infeccions prèvies o amb malalties immunes. La seva freqüència d'aparició en la població europea s'ha estimat en d'1 a 10 casos a l'any per cada 100.000 habitants. La incidència de miocarditis i pericarditis a Espanya, estimada a través de les dades del Programa BIFAP, és d'11 casos anuals per cada 100.000 habitants.

Els símptomes de miocarditis o pericarditis són variables, sovint inclouen dificultat per a respirar, palpitacions que poden acompanyar-se de ritme cardíac irregular i dolor precordial. Aquestes condicions habitualment milloren per si mateixes o amb el tractament adequat.

En aquest moment, Sanitat ha explicat que «les dades disponibles no permeten concloure que existeixi una relació de causalitat amb l'administració de les vacunes». D'altra banda, afirmen que «la miocarditis i pericarditis són patologies que es presenten amb una certa freqüència en la població independentment de la vacunació».

En qualsevol cas, el PRAC continua avaluant tota la informació disponible i ha requerit informació addicional als titulars de l'autorització de comercialització. Mentrestant, recomanen als ciutadans que «acudeixin al metge si en els dies següents a rebre la vacuna aparegués dificultat per a respirar, palpitacions que poden acompanyar-se de ritme cardíac irregular i mal al pit».

D'altra banda, el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha celebrat que, a nivell mundial, el nombre de nous casos de covid-19 notificats a l'OMS «ha disminuït durant 7 setmanes seguides, la qual cosa constitueix la seqüència més llarga de descensos setmanals durant la pandèmia fins ara».

No obstant això, ha advertit que, encara que els casos setmanals són els més baixos des de febrer, les morts «no estan disminuint tan ràpidament». «El nombre de morts notificades la setmana passada va ser similar al de la setmana anterior», ha detallat.

tracking