Diari Més

Salut

La irradiació parcial de mama dona millors resultats i disminueix la toxicitat, segons un estudi

La supervivència global als cinc anys del tractament focalitzat en el tumor és del 96%, segons l'ICO

Imatge d'arxiu d'una mamografia.

Condemnen una ginecòloga de Barcelona per tardar 5 mesos a diagnosticar un càncer de mamaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La irradiació parcial de mama és eficient i segura, dona millors resultats i disminueix la toxicitat. Així ho posa de manifest un estudi que ha fet el seguiment de 289 pacients tractades amb aquesta tècnica als centres de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) en el període que va del 2004 al 2017. El seguiment, fet per la Unitat de Braquiteràpia del Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'ICO, mostra que la supervivència global als 5 anys ha estat del 96% i el control local de la malaltia, del 99%. La tècnica consisteix en irradiar amb dosis altes exclusivament la regió on es troba el tumor i la zona de recaiguda potencial, de manera que es redueix el volum de tractament i, en conseqüència, també els efectes secundaris.
El tractament està indicat per a pacients en estadis inicials -en l'estudi eren el 86% dels casos- i també com a tractament de rescat en dones que han presentat una recaiguda ipsilateral.

El principal objectiu de l'estudi, publicat recentment a la revista 'Brachytherapy Journal', era el de descriure l'experiència d'aquesta unitat especialitzada de l'ICO en el camp de la irradiació parcial de mama a través de la braquiteràpia multicàter (MC-BT).

Pel nombre de pacients incloses, l'estudi és un dels cinc estudis unicèntrics més grans realitzats fins ara en aquest àmbit.

La primera autora de l'estudi i oncòloga adjunta del Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'ICO l'Hospitalet, Maria Laplana, destaca que la tècnica requereix «una gran experiència i habilitats quirúrgiques», fet que segons ella posa en valor la feina que es fa des dels centres ICO.

tracking