Diari Més

La increïble història de la falsa Mona Lisa i per què val tant

La imitació surt a subhasta i es preveu un valor entre 200.000 i 300.000 euros, originalment va costar 5 dòlars

La Gioconda (Da Vinci, 1504)

Descobreixen un nou significat ocult en el quadre de la Mona Lisa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des d'aquest divendres i fins el pròxim dia 18 de juny, la casa de subhastesChristie'sha posat a la venda a París una còpia de la Gioconda, segurament el retrat més famós de la història de l'art, i encara que la previsió inicial és que aconsegueixi un preu d'entre 200.000 i 300.000 euros, s'estima que pot ser molt major.

Es tracta de la més famosa de les còpies del quadre de Leonardo da Vinci, i és coneguda com 'la Mona Lisa deHekking'a causa del nom del seu propietari, l'antiquari RaymondHekking.

Però, si no és l'autèntica i no és més que una còpia, per què pot aquesta pintura aconseguir un preu tan alt?GabrieleNeher, professora associada d'Història de l'Art de la Universitat deNottingham, ha escrit un article enTheConversationon intenta explicar-lo.

«Al gener de 1963, enmig d'una enorme atenció internacional, la Mona Lisa va viatjar als Estats Units i va ser exhibida amb gran èxit a Washington DC i Nova York. Enmig d'aquest frenesí, l'antiquari RaymondHekkingva al·legar que la Mona Lisa que el Louvre anava a enviar als Estats Units no era l'original, la veritable Mona Lisa era la que tenia ell», diuNeher.

«Hekkingva adquirir la seva versió a la fi de la dècada dels 50 d'un marxant d'art a Niça, França, per uns cinc dòlars. L'antiquari va defensar que el quadre retornat al Louvre en 1913 era només una altra còpia contemporània de la Mona Lisa.Hekkingva resultar ser un excel·lent comunicador i va orquestrar una sorprenentment cridanera campanya mediàtica perquè la seva Mona Lisa fos reconeguda com 'LA' Mona Lisa», afegeix. «Va convidar als mitjans a escodrinyar la seva còpia i fins i tot va produir una pel·lícula per a sustentar la seva afirmació», explica aquesta experta en Història de l'Art.

«Els intents deHekkingd'autenticar la seva versió com la Mona Lisa 'real' han estat des de llavors rebatuts i desmentiments. La seva pintura ha estat datada de manera concloent en els principis del segle XVII i la seva realització se li atribueix a un anònim 'seguidor italià de Leonardo», explica l'experta.

Llavors, per què és tan cara? «Per a col·leccionistes de l'era moderna primerenca (al voltant de 1500-1800), el valor d'un objecte no residia necessàriament en el fet que l'artista l'hagués produït ell mateix. Més aviat valoraven tenir una còpia d'una imatge icònica», diuNeher.

«És important recordar que, històricament, hi havia menys imatges i eren menys accessibles de manera ràpida. Veure una peça d'art podia requerir viatjar al lloc on es guardava i l'accés podia dependre del fet que el propietari et permetés l'entrada. La propietat d'una còpia d'una imatge cobejada significava estatus i privilegi i conferia un prestigi cultural significatiu al col·leccionista. Molts objectes es produïen en tallers amb l'ajuda de múltiples assistents (en oposició a un únic artista), però això importava poc», assegura l'experta.

«Però ara que vivim en una era en la qual podem veure qualsevol obra d'art reproduïda en línia o a través de tècniques com la fotografia, la serigrafia o el gravat, redueix això el valor d'una còpia o reproducció?», es preguntaNeher.

«Té una història totalment única i això li confereix valor. És més que només una altra còpia d'una obra de Leonardo. Aquesta Mona Lisa no és una reproducció mecànica, sinó una còpia autèntica del segle XVII d'una imatge icònica, i té autoritat cultural amb escreix i les seves pròpies històries. Si hi ha una imatge que genera debats sobre el valor de les còpies i reflexions sobre l'autenticitat, aquesta és la Mona Lisa deHekking. I això, sens dubte, es veurà reflectit en el preu que la imatge aconseguirà en la subhasta», conclouNeher.

tracking