Diari Més

És necessària una tercera dosi de la vacuna?

Una experta immunòloga no la descarta de cara al 2022

Pla detall de la vacuna Moderna.

vacuna ModernaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La immunòloga Carmen Álvarez-Domínguez ha assegurat a Efe que les quatre vacunes disponibles a Espanya es poden adaptar molt ràpid a les noves variants que puguin sorgir, per la qual cosa no ha descartat que sigui necessària una tercera dosi al llarg de 2022.

Aquesta professora del Màster en MalaltiesInfeccionasde la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR) ha puntualitzat que la necessitat d'aquesta tercera dosi no es determinarà a Espanya fins que no es tingui a tota la població vacunada.

En aquest sentit, ha recordat que, fins al moment, només s'ha previst vacunar als majors de 18 anys, però ha considerat necessari immunitzar també a menors d'aquesta edat.

Aquesta experta ha indicat que la immunitat reeixida amb les quatre vacunes disponibles a Espanya (Pfizer, Moderna,AstraZenecaiJanssen)és «duradora», igual que la que s'obté després d'haver passat la covid-19.

No obstant això, pot ser que les vacunes actuals no cobreixin les infeccions causades per les variants que puguin resultar més contagioses, com l'índia, i a més, ha augurat que podrien aparèixer nous ceps en els pròxims mesos.

Quant a l'administració de la segona dosi deAstraZenecaper a tots els menors de 60 anys que estan pendents, ha explicat que al Regne Unit encara no han immunitzat a la població amb la pauta completa, la qual cosa ha causat últimament un petit «repunt» de contagis.

«És molt important completar la pauta amb les dosis de la vacuna», ha subratllat aquesta immunòloga, qui ha reconegut «no entendre» que es «relaxi» fins a les 16 setmanes l'administració de la segona dosi deAstraZeneca.

Al seu judici, s'hauria d'accelerar la vacunació dels professionals essencials menors de 60 anys a què només se'ls ha subministrat una dosi d'aquesta vacuna, «o no servirà de molt haver posat la primera dosi».

Ha recalcat que només la primera dosi deAstraZenecaja proporciona una immunitat del 70 per cent enfront de la covid-19, però ha alertat que en les pròximes setmanes s'obriran les fronteres al turisme i podrien arribar noves variants, algunes d'elles encara sense identificar.

Respecte a la immunitat, ha agregat que la vacuna de la grip és necessària repetir-la cada hivern, perquè a penes arriba al 60%, i enfront de la covid-19 s'ha aconseguit fins al 94%.

En relació a les variants, fins avui, la més transmissible és l'índia, però ha constatat que s'ha produït una triple combinació amb altres dues, enfront de la qual les vacunes actuals no protegirien.

A Espanya, el cep britànic és la dominant actualment, però al Regne Unit comença a ser l'índia, «la qual cosa explicaria el repunt actual, unit al fet que no han completat la segona dosi per a aconseguir una immunitat més alta», ha conclòs.

tracking