Diari Més

Salut

Els farmacòlegs determinen que tractar noves malalties «portarà més temps i serà més car»

Els bacteris cada cop s'estan fent més resistents als fàrmacs

Imatge d'arxiu de diferentes pastilles.

Els farmacòlegs determinen que tractar noves malalties «portarà més temps i serà més car»Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

RaquelCarneroGómez i Luis MarcosNogales, llicenciats en Farmàcia per la Universitat de Salamanca, alerten que arriba «inexorablement una era postantibiòtics en la qual tractar les malalties portarà més temps i serà més car», per culpa de les resistències dels bacteris a aquests fàrmacs.

Els dos opinen que «amb la pandèmia s'ha despertat una necessitat de conèixer més sobre salut pública» i admeten que «la majoria no havia llegit ni sentit tant sobre virus i bacteris com ara».

No obstant això, «encara hi ha moltes persones que pensen que els antibiòtics són eficaços enfront dels virus», afegeixen a Efe.

Per als dos especialistes en farmàcia, «l'educació en salut hauria de ser obligatòria. Parlar dels agents antimicrobians i del problema de les resistències a antibiòtics en els plans d'estudi escolars també fomentaria una millor comprensió i conscienciació des d'una edat primerenca».

Preguntats sobre si les farmacèutiques estan fent els esforços necessaris per a trobar nous antibiòtics eficaços que superin a lessuperbacterias, Carnero i Marcos coincideixen que «hi ha una important falta de nous antibiòtics en fase de desenvolupament».

«I que arribin a obtenir una autorització de comercialització és un procés molt llarg i costós per a les farmacèutiques», per la qual cosa afirmen que «l'esforç ha de ser conjunt, l'hem vist amb les vacunescovid».

Expliquen que per a 2023, l'Aliança Mundial per a la Recerca i el Desenvolupament d'Antibiòtics, una iniciativa conjunta de l'OMS i la Iniciativa Medicaments per a Malalties Oblidades (DNDi), vol desenvolupar i proporcionar fins a quatre nous tractaments antibiòtics.

«Ens estem acostant inexorablement a una nova 'era postantibiòtics', on tractar les malalties portarà més temps, seran necessàries més hospitalitzacions i els antibiòtics seran més cars, amb el que s'incrementaran els costos en atenció sanitària per a tots els països», avisen els experts.

Segons els dos farmacòlegs, la resistència als antimicrobians (com a antibiòtics, antivírics i antipalúdics) és ja una realitat perquè tractaments habituals s'han tornat ineficaços, i les infeccions persisteixen i poden propagar-se.

«La resistència a antibiòtics és una amenaça de salut global, qualificada com a tal per l'OMS, no és el futur, és ja el present», sentencien.

L'escalfament global pot fer aparèixer bacteris desconeguts, potser les que estan congelades en els pols?.

«Bacteris hi ha moltes, i moltes són desconegudes, però la immensa majoria no són patogens -responen-. La possibilitat que aparegui un bacteri patogen i difícil de combatre en els pols és remota».

Sí que reconeixen, no obstant això, que els bacteris «s'adapten molt bé i si l'escalfament global els aporta unes condicions de creixement millors, les aprofitessin. Sí que hi ha una relació entre l'augment de la temperatura i l'augment de les resistències. Per aquí ve el problema», asseguren.

Els dos experts recorden que la penicil·lina, el primer antibiòtic d'ús generalitzat, es va descobrir en una placa en la qual creixia el fongPenicillium, el seu productor, és a dir, d'origen natural, i que els bacteris del terra són una font de nous antibiòtics que es continua explotant.

«També hi ha olis essencials de plantes o vegetals com l'all amb propietats antimicrobianes, però que ningú pensi que menjant all es curarà una tuberculosi. Això sí, s'investiguen. No seria estrany que el següent antibiòtic a sortir tingués també un origen natural», auguren.

«Tenim l'obligació d'usar racionalment els antibiòtics. Estem tots en risc, sigui com sigui la nostra edat o el país en què vivim», alerten.

Els dos autors reconeixen que fa anys va haver-hi un consum abusiu d'antibiòtics en la ramaderia i l'agricultura, però asseguren que «avui dia la regulació europea és tremendament estricta i la carn és segura. Ja no s'engreixa al bestiar amb antibiòtics. Només s'usen quan és necessari i sota prescripció veterinària, i també es controla el seu ús en agricultura».

Sobre quin és la malaltia infecciosa que més preocupa, Carnero i Marcos reconeixen que «hi ha amenaces sanitàries de les quals no es parla. S'estima que en 2019 van emmalaltir de tuberculosi 10 milions de persones. La tuberculosi multiresistent és una crisi de salut pública i una amenaça, amb augments del 10% anuals diagnosticats».

tracking