Diari Més

Societat

Creen un sistema per a eliminar mentalment les faltes d'ortografia

Un expert en neurociència mostra diferents tècniques d'aprenentatge

Imatge d'arxiu d'una persona escrivint.

Creen un sistema per a eliminar mentalment les faltes d'ortografiaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Evitar les faltes d'ortografia és possible entrenant el cervell amb una metodologia que ha creat un expert en neurociències a través d'uns dibuixos fets en format còmic associats a unes senzilles tècniques d'aprenentatge.

El mètode d'aprenentatge té un nom curt i fàcil de memoritzar,SIO, les sigles que expliquen en tres paraules en què consisteix la idea del pedagog Ramón GarcíaGuinarte, un Sistema d'Intel·ligència Ortogràfica capaç de fer que el cervell respongui sense errors en posar «al seu abast un programa mental que s'adapta a la seva manera de funcionament», ha explicat a Efe el seu creador.

El mètode no precisa eines sofisticades ni es recolza en tecnologia complexa o altament industrialitzada ja que el centre d'operacions del mètodeSIOés el cervell humà, «una potentíssima eina que ens ve de sèrie i que si l'entrenem ens demostra que no té límits», ha destacat GarcíaGuinarte, professor i director de l'Institut de Neurociència i Alt Rendiment.

Ramón GarcíaGuinarte(Pontevedra, 1970) ha descobert a través de la neurociència que «la capacitat de memorització del cervell no té límits quan li parlem en el seu llenguatge», d'aquí la creació d'un sistema que auxiliï al cervell davant aquestes dificultats perquè tenim «dins del nostre crani l'instrument més fascinant de l'univers, però ningú ens ha explicat com funciona i, encara que tots el portem de sèrie, ve sense manual d'instruccions», afirma en una entrevista a Efe.

Els estudis realitzats durant 25 anys per l'Institut de Neurociència d'Alt Rendiment han conclòs que les faltes d'ortografia apareixen també en persones amb hàbits de lectura, i amb independència de la seva edat o el seu nivell acadèmic, perquè el problema de les errates ortogràfiques està connectat amb la mena de processament mental de cada persona.

En un cervell en el qual predomina un procés de representació auditiu o cinestèsic es cometen més faltes d'ortografia que si el procés mental de la persona es basa en estímuls visuals, la qual cosa indueix als «primers cervells a tenir més complicacions a l'hora de representar les paraules escrites», resumeixGuinarte.

Per això ha pensat a aportar una solució que consisteix a dotar al cervell una eina visual que fixi en la memòria els problemes ortogràfics i capaciti al cervell per a convertir els errors en expressions gràfiques ben escrites.

Cadascun dels errors ortogràfics més comuns, inclosos alguns signes de puntuació, és representat per un personatge, que es bateja amb un nom i es pot visualitzar amb el dibuix d'un animal o insecte que cobra vida al llarg de les pàgines d'un llibre o a través d'una aplicació mòbil.

L'associació d'idees i l'entrenament «corregeixen en qüestió de segons les dificultats de la llengua espanyola», assegura GarcíaGuinarte.

«Després del que sembla un joc de nens en realitat s'oculta un programa mental molt potent que permet processar en forma d'imatges senzilles qualsevol paraula que comporti dificultats», argumenta el professor de Ciències de l'Educació.

Aquest sistema, subratlla, no té «límits d'edat» perquè pot ser après en qualsevol moment, però considera que és una eina «imprescindible i necessària» en joves i adults.

L'avantatge del sistema, per aGuinarte, és que «és molt senzill, perquè resulta tan natural com conèixer a dotze personatges de dibuixos animats que immediatament es converteixen en els teus amics per a eliminar les dificultats que tens amb l'ortografia i el potencial de la ment fa possible que, amb un sol cop de vista, aquestes dificultats desapareguin», resumeix.

La raó per la qualSIOes recolza en dibuixos animats és que «quan parlem de capacitat de memorització és impossible competir amb la capacitat d'un nen, sobretot fins als 7 anys d'edat, i ambSIO, les imatges que s'utilitzen en ser tan senzilles permeten que s'introdueixin ràpidament en la nostra memòria, ja que tot cervell és capaç d'emmagatzemar imatges senzilles», explica Ramón GarcíaGuinarte.

El professor de neurociències creu que és fonamental conèixer el sistema de processament mental que predomina en cada persona, ja que aquells en els quals prevalgui el visual tindran «grans avantatges i els altres tindran sempre problemes, en major o menor mesura», afirma.

El motiu pel qual a la ment li resulta difícil memoritzar l'escriptura d'una paraula és que no té en sí un significat mental, «el té a nivell cultural, però no a nivell natural, d'aquí el conflicte que genera en persones que no potencien la seva memòria visual», expliquen des de l'Institut de Neurociència d'Alt Rendiment.

tracking