Diari Més

Reclamen que es posi fi a les limitacions «inhumanes» en l'accés de familiars a les residències de gent gran

Organitzacions de famílies consideren que el règim de visites restringit és «incongruent» en el context actual de pandèmia

Imatge d'arxiu de treballadors i usuaris a una residència de gent gran.

Reclamen que es posi fi a les limitacions «inhumanes» en l'accés de familiars a les residències de gent granACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Plataforma Estatal d'Organitzacions de Familiars i Usuaris de Residències reclama que s'habiliti definitivament l'entrada de familiars en residències sense unes limitacions que consideren «salvatges, inhumanes i il·legals». En un comunicat, les organitzacions fan aquesta crida als governs autonòmics atesa la vacunació feta als més de 5.000 geriàtrics que hi ha a l'Estat i tenint en compte també que s'ha aixecat l'estat d'alarma. En la majoria de les comunitats autònomes, afirmen, només es permeten un màxim tres hores de visites setmanals de mitjana. A més, la plataforma demana a la Fiscalia General de l'Estat i a les Fiscalies Superiors autonòmiques que investiguin si les restriccions vulneren drets fonamentals i constitucionals.

«Les residències de gent gran i dependents a Espanya viuen una situació incongruent», denuncien.

En el mateix comunicat exposen que actualment es viu una «reculada inexplicable» respecte l'estiu passat -quan encara no hi havia vacunació- i lamenten que la majoria de protocols vigents des de meitats de febrer no han afavorit l'obertura «definitiva» dels centres.

«És incoherent que s'hagin relaxat les mesures per a la resta de la població [...] i, no obstant això, es mantinguin severs obstacles per a les visites i sortides dels residents», es queixen.

El cas més extrem que exposen és el d'Andalusia, on només es permet una visita setmana de mitja hora, mentre que a Catalunya, per exemple, consideren que la normativa és «ambigua». En el cas català, creuen que es deixa en mans de les operadores.

Per tot plegat, la plataforma sol·licita al ministeri públic que intervingui i investigui si s'estan vulnerant els drets de la gent gran interns en residències, ja que segons el seu criteri els usuaris no estan sent tractats com a «ciutadans de ple dret».

La plataforma integra setze organitzacions de familiars i usuaris de residències de gent gran i dependents de deu comunitats autònomes, entre elles Catalunya.

tracking