Diari Més

La vacunació dels adolescents i joves: abans del curs o quan toqui?

A Catalunya els alumnes de 12 a 16 anys seran vacunats als instituts si el calendari d'immunització d'aquesta franja d'edat coincideix amb l'inici del curs

Pla detall de la vacuna Moderna.

vacuna ModernaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes tenen pendent encara el debat sobre la conveniència de vacunar als adolescents abans que comenci el curs escolar, o bé quan correspongui per torn d'edat.

Segons l'Institut Nacional d'Estadística, es tracta de gairebé quatre milions d'espanyols: hi ha un total de 3.948.296 joves que formen part del grup d'edat d'entre 12 i 19 anys.

En la roda de premsa conjunta amb la ministra d'Educació, IsabelCelaá, la ministra de Sanitat, CarolinaDarias, va explicar que la idea seria incloure aquest punt en l'estratègia de vacunació si així ho acorda el Consell Interterritorial de Salut, previ debat en la Comissió de Salut Pública i la Ponència de Vacunes.

De fet, al consell celebrat dimecres, Extremadura i altres comunitats autònomes van defensar la vacunació amb dosi de Pfizer a la població d'entre 12 i 16 anys abans de l'inici del pròxim curs.

Per contra, representants sanitaris d'altres comunitats es van oposar a un avançament i van advocar per continuar el procés de vacunació per trams d'edat, de manera que, «quan arribi» el torn d'aquest col·lectiu juvenil, es procedeixi a la seva vacunació.

En les últimes tres setmanes, aquest grup d'entre 10 a 19 anys va ser un dels que va registrar un major nombre de contagis i una incidència acumulada més elevada, si bé ha baixat en aquest període dels 95 a 78,8 casos per 100.000 habitants.

No obstant això, les dades epidemiològiques a Espanya mostren que les persones de 50 a 59 anys, de 40 a 49 i de 30 a 39 anys tenen un major risc d'hospitalització, ingrés a l'UCI i mort que els adolescents i preadolescents.

El conseller d'Educació català ha anunciat que els alumnes de 12 a 16 anys seran vacunats en els mateixos instituts si el calendari d'immunització d'aquesta franja d'edat coincideix amb l'inici del curs al setembre, com a manera de facilitar el procés.

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) va recolzar el passat 28 de maig l'ús de la vacuna de Pfizer per adolescents d'entre 12 i 15 anys, primer preparat que supera l'escrutini científic europeu per a menors i que fins ara només estava autoritzat a la UE per a majors de16anys a causa de la falta d'estudis clínics que demostressin la seva eficàcia en altres franges d'edat.

Dies després, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) va recordar que s'ha de continuar prioritzant als grups de gent més gran a vacunar contra la covid-19 abans que començar amb els adolescents.

En un informe, l'ECDCrecalca que la malaltia en joves sans és normalment «més suau» i considera que abans de començar a inocular a menors s'han de considerar diversos factors com l'estratègia de vacunació per a tota la població, l'estatus d'implementació i les seves prioritats, a més de la situació epidemiològica.

tracking