Diari Més

Com i per què es produeix un eclipsi solar?

La llum del Sol és ocultada parcialment en interposar-se un astre entre el Sol i l'observador

Un eclipsi de Sol.

Com i per què es produeix un eclipsi solar?Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de diferents punts de la geografia espanyola, aquest dimecres els ciutadans estan pendents del cel, concretament, del Sol, ja que es produirà un eclipsi solar parcial, que s'apreciarà des d'Espanya.

Al llarg de l'any, es produeixen entre 4 i 7 eclipsis, incloent els de Sol i els de Lluna, ja que tots dos acostumen a venir acompanyats, és a dir, un es produeix mitjana llunació després que l'altre. De fet, segons les dades de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), a llarg d'aquest segle es produiran 223 eclipsis solars, 68 d'ells seran totals, 72 nulars, 7 mixtos i 76 de penombra (parcials).

Què és un eclipsi solar? Quan i per què es produeix?

Un eclipsi, com s'ha comentat, pot ser de Sol o de Lluna. El d'aquest dimecres és un eclipsi solar que, encara que serà parcial, consisteix en un fenomen pel qual la llum del Sol és ocultada parcialment en interposar-se un astre entre el Sol i l'observador. En els eclipsis de Sol vists des de la Terra, l'astre que s'interposa entre la nostra vista i el Sol és la Lluna.

L'explicació sobre la causa que provoca els eclipsis està relacionada amb el pla pel qual orbita la Lluna al voltant de la Terra. Aquest està inclinat 5° respecte al pla pel qual orbita la Terra al voltant del Sol. Durant el dia, la Lluna s'interposa davant del Sol, la qual cosa provoca que aquest es posi fosc en una de les seves parts o per complet.

Els eclipsis requereixen l'alineament gairebé perfecte de la Terra, la Lluna i el Sol, cosa que no es produeix constantment, per la qual cosa els eclipsis es donen molt poques vegades al llarg de l'any. A més, la Lluna triga un mes aproximadament a completar una volta al voltant de la Terra, per la qual cosa si tots dos plans coincidissin tindríem 12 eclipsis de Sol i altres 12 de Lluna cada any, segons explica l'IGN.

En la pràctica, el nombre d'eclipsis que es donen cada any és d'entre 4 i 7, incloent els de Sol i Lluna. En molts casos, els eclipsis són parcials i visibles únicament des d'una fracció de la superfície terrestre.

Així, quan la Lluna es troba prop del Sol en el cel, la fase és de lluna nova, i existeix la possibilitat d'un eclipsi de Sol. Quan la Lluna es troba en la direcció oposada al Sol, la fase és de lluna plena, i existeix la possibilitat d'un eclipsi de Lluna.

tracking